Ψαροτουφεκο
Ρηχά Ψαρέματα σε Πονηρά Σημεία
Ο καιρός κρύος, τα νερά παγωμένα και ο ψαροκυνηγός αναγκάζεται να πραγματοποιήσει σύντομες και σε κοντινούς ψαρότοπους εξορμήσεις. Ο βαρύς και χοντρός εξοπλισμός δεν του επιτρέπει βαθιές βουτιές κι έτσι η αναζήτηση παραμένει ακόμη, μέχρι να ζεστάνουν τα νερά, στη ρηχή παράκτια ζώνη. Μια ζώνη που άλλες εποχές ήταν νεκρή, αλλά τώρα γεμάτη ζωή κι εκπλήξεις. Σαργοί, σηκιοί, τσιπούρες, μελανούρια, κέφαλοι, λαβράκια σε πρώτο πλάνο κι ακολουθούν στήρες, σφυρίδες και ροφοί.
Η απαγόρευση της τράτας στα περισσότερα σημεία είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν σε μια αύξηση των ψαριών σε σχέση με άλλες χρονιές σε αυτήν την ζώνη. Μπορεί το ψάρεμα με βόλους να εξακολουθεί να γίνεται και οι δυναμίτες να πέφτουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όμως στις τελευταίες εξορμήσεις παρατηρείται μια σημαντική αύξηση τόσο των ψαριών, όσο και της υπόλοιπης θαλάσσιας ζωής, σε σχέση με τους καλοκαιρίούς μήνες, που είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. Θέλουμε όλοι μας να ελπίζουμε ότι δεν είναι κάτι τυχαίο και ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ψάρια να κολυμπούν δίπλα μας.
Όλοι εμείς που κολυμπούσαμε κι εξακολουθούμε να κολυμπούμε χειμώνα καλοκαίρι έχουμε διαπιστώσει κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά των ψαριών. Αλλαγές που έχουν να κάνουν πιο πολύ με τα σημεία που θα τα βρούμε συγκεντρωμένα παρά με τη συμπεριφορά τους. Επειδή ακούω πολλούς να συμβουλεύουν τους νέους ψαροκυνηγούς πηγαίνετε εκεί σε αυτήν τη ξέρα, σε αυτές τις πλακούρες, σε αυτά τα βραχάκια και βουτείχτε σε αυτόν το βυθό γιατί είναι καλός κι εκεί θα βρείτε τα ψάρια κι αυτοί πηγαίνουν και δεν βρίσκουν τίποτε άλλο από ένα έρημο καλό βυθό θα τους δώσω μια διαφορετική άποψη και υπόδειξη. Αφήστε τα λεγόμενα «καλά σημεία» για τους άλλους και πηγαίνετε να βρείτε δικά σας πονηρά σημεία για να βγάζετε ψάρια. Τα «καλά σημεία» τα γνωρίζουν πολλοί και τα επισκέπτονται σε καθημερινή βάση όταν ο καιρός το επιτρέπει. Εκεί θα πάει η πλειοψηφία των ψαροκυνηγών. Εκεί θα πάει ο παραγαδιάρης να ρίξει τα παραγάδια του. Εκεί θα πάει ο δυκτιάρης να αμολήσει τα δίκτυα του. Εκεί θα πάει το βράδυ ο βολιατζής να ρίξει τα δίκτυα του με συνοδεία φωτός και κρότου. Εκεί θα πάει όταν δεν τον βλέπουν ο δυναμιτιστής να ρίξει τα μασούρια του. Εκεί θα πάει ο νυκτερινός να κάνει τη νύκτα μέρα. Εκεί θα πάνε όλοι. Τι θα περισσέψει για σένα; Τίποτα.
Τι προτείνουμε;
Μικρά κολπάκια κι εσοχές που δεν γεμίζουν το μάτι και ο βυθός είναι πετρώδης. Κοντινά σημεία στο λιμάνι και στον κόσμο όπου εκεί η παρανομία δεν είναι τόσο εύκολη να πραγματοποιηθεί. Μεγάλα μονόπετρα ή συστάδες βράχων μέσα σε αμμούδες και φυκιάδες. Χαραμάδες και σχισμές πάνω στο τελείωμα της ακτής σε κρεμαστά νερά.
Επισκεφτείτε τα διάφορα ξενέρια όταν έχει ελαφρύ κυματάκι. Κέφαλοι, σαργοί, λαβράκια εκεί γυροφέρνουν. Αφήστε τις μεγάλες ώρες για τους άλλους κι επιλέξτε ένα σύντομο πρωινό ψάρεμα. Να είστε ο πρώτος που θα βουτήξει σε αυτήν την περιοχή τη συγκεκριμένη μέρα κι ευελπιστείτε να μην έχουν καταδιωχτεί τη νύκτα. Ανοίχτε το ψαρευτικό ημερολόγιο αν βαστάτε ή προσπαθήστε να θυμηθείτε μέρη που πέρυσι τέτοιο καιρό παίρνατε ψάρια. Διανύστε μεγάλες αποστάσεις κολυμπώντας προσπαθώντας να βρείτε δικά σας πονηρά σημεία.
Αν παρ όλα αυτά εξακολουθείτε να θέλετε να βουτήξετε και στα «καλά» για τους πολλούς σημεία τότε αρχίστε να παρακολουθείτε τους καιρούς. Όταν δείτε μεγάλη κακοκαιρία τότε να ετοιμάζεστε. Με το που κόψει ο καιρός τότε να είστε ετοιμοπόλεμοι. Αυτοί που θα επισκεφτούν πρώτοι τα σημεία αυτά θα είναι κι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν μια πολύ ικανοποιητική ψαριά.