Ψαροτουφεκο
Ρηχό Ψαχτήρι: Επιστροφή στα Παλιά Ρηχά Λημέρια
Χειμώνιασε για τα καλά. Οι εξορμήσεις μας είναι πλέον πιο λίγες, αλλά σίγουρα πιο καλά προετοιμασμένες και μελετημένες. Η επιλογή του τόπου και της τεχνικής που θα ακολουθηθεί, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα.
Η πρώτη μας επιλογή είναι το ρηχό καρτέρι για κεφαλόπουλα και λαβράκια και η δεύτερη το ρηχό ψαχτήρι με το οποίο θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.
Ρηχό Ψαχτήρι
Πρόκειται για μια τεχνική που τις υπόλοιπες εποχές δύσκολα θα μας δώσει ψάρια, αλλά τώρα το χειμώνα αποδίδει τα μέγιστα. Βλέπετε με το κρύο τα ψάρια δε βλέπουν εύκολα ανθρώπινες φιγούρες που τα τρομάζουν, οπότε έχουν αφήσει για λίγο στην άκρη τους δισταγμούς κι έχουν εγκατασταθεί σε ρηχά σημεία που πιστεύουν ότι είναι ασφαλή. Τέτοια σημεία είναι τα μικρά και απάγκια κολπάκια, εκεί που δεν τα φθάνει εύκολα το δίχτυ του επαγγελματία. Ας μην ξεχνάμε ότι το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης τα δίχτυα πέφτουν αρκετά ρηχά, για να πιάσουν σουπιές, μελανούρια και κεφάλους.
Η ύπαρξη «ξενεριών», δηλαδή μικρών νησόπουλων που ίσα-ίσα ξενερίζουν κοντά στην ακτογραμμή, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα της περιοχής που θα επιλέξουμε. Επίσης η γνώση περιοχής με πλακούρες είναι άλλο ένα συν, ενώ σημεία και τόποι που μας έδωσαν στο παρελθόν ψάρια, είναι πιθανά σημεία ενδιαφέροντος. Βλέπετε τα ψάρια έχουν τα δικά τους λημέρια, τα οποία επισκέπτονται σχεδόν ανελλιπώς κάθε χρονιά.
Βασικά θηράματά μας είναι οι σαργοί και οι σηκιοί, ενώ μεγάλα μελανούρια, τσιπούρες και ροφοί έρχονται να συμπληρώσουν τα ψάρια που θα αναζητήσουμε «τρυπωμένα». Αν σε αυτά προσθέσουμε τους κεφάλους, τις σάλπες, και τα λαβράκια που εύκολα συναντάμε να κυκλοφορούν στην περιοχή, έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη γκάμα ψαριών για να γεμίσουμε την ψαροβελόνα μας.
Η τεχνική μας εύκολη και απλή: κολυμπάμε αθόρυβα παρακολουθώντας προσεκτικά το βυθό. Όπου δούμε κάποιο αξιόλογο σαργό ή σηκιό, προσπαθούμε να εντοπίσουμε που θα τρυπώσει. Στο συγκεκριμένο σημείο θα βουτήξουμε χωρίς φασαρία, χώνοντας την άκρη όπλου και παρατηρώντας προσεκτικά στο εσωτερικό. Το πιο πιθανό είναι εκεί που χώθηκε να υπάρχουν και άλλα ψάρια, ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Πέδιλα, όπλο και παρελκόμενα εννοείται ότι δεν χτυπούν στα βράχια γιατί με το θόρυβο που θα δημιουργήσουν μπορεί να σπρώξουν το ψάρι ή τα ψάρια σε μέρος κρυφό, μη ορατό σε εμάς.
Μόλις διακρίνουμε τη φιγούρα κάποιου ψαριού, κατευθύνουμε τη βέργα μας προς τα εκεί, και όταν είμαστε σίγουροι ότι η βολή μας θα είναι καίρια, πατάμε τη σκανδάλη. Αμέσως τραβάμε προς το μέρος μας τη βέργα και ακινητοποιούμε το ψάρι, το οποίο και οδηγούμε προσεκτικά στην επιφάνεια, χωρίς σήκωμα θολούρας, τόσο στο εσωτερικό της τρύπας, όσο και στην είσοδό της. Αυτό γιατί στη συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη βουτιά, που πιθανό να μας δώσει και δεύτερο ψάρι.
Αν πάλι δε δούμε κίνηση και τρύπωμα ψαριών από την επιφάνεια, τότε θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε μόνοι μας σημεία για ψάξιμο. Τέτοια σημεία είναι το άνοιγμα μιας πλακούρας, το σημείο όπου ακουμπά στο βυθό ένα μεγάλο μονόπετρο, μια σχισμή στο κατέβασμα ενός βράχου, πέτρες ριγμένες η μία πάνω στην άλλη κα. Επίσης, το ξαφνικό φευγιό ενός μικρόψαρου κάτω από ένα βράχο, ίσως είναι σημάδι ότι εκεί βρίσκεται κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ψάρι που χρειάζεται ειδική μεταχείριση.
Λάθη
-Πέρα από τη φασαρία και τη θολούρα που ήδη αναφέραμε, ένα λάθος που πρέπει να αποφύγουμε σε μια τέτοια εξόρμησή μας, είναι η αποφυγή επιπόλαιων βολών. Μια βολή που δε θα ακινητοποιήσει το ψάρι και θα δημιουργήσει πανικό στην περιοχή, όπως επίσης και ένα ξεψάρισμα, τρομάζουν όλους τους κατοίκους του βυθού, με αποτέλεσμα τόσο οι επόμενες βουτιές, όσο και οι επόμενες εξορμήσεις στην ίδια περιοχή να μην έχουν καλά αποτελέσματα.
-Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι οι καλές οι «τρύπες» φιλοξενούν τις περισσότερες φορές αξιόλογους κατοίκους. Γι’ αυτό εκεί διαλέγουμε βολή σε έναν αξιόλογο «κάτοικό» της, και αφήνουμε τους μικρούς χωρίς να τους πειράζουμε, για να προσελκύσουν την επόμενη φορά και μεγαλύτερους.
-Σε περίπτωση που δούμε μέσα ένα σαλούβαρδο, δεν τον πειράζουμε, γιατί αυτό το ψάρι έχει την ιδιαιτερότητα να μαζεύει άλλα ψάρια στο θαλάμι του. Επίσης δεν ενοχλούμε τους μικρούς ροφούς και τα στηράκια.
-Τέλος, μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που βουτάμε στην περιοχή. Γι’ αυτό, όταν ανακαλύψουμε ένα ιδιαίτερα καλό σημείο με αρκετά και αξιόλογα ψάρια, προσπαθούμε να το κρατήσουμε μυστικό και όχι να το διαδώσουμε σε όλη την παρέα. Έτσι, όταν το ξαναεπισκεπτούμε θα έχουμε πολλές πιθανότητες να συναντήσουμε ξανά τα ίδια ψάρια.