Spinning-Shore
Shore Jigging: Όταν ο Στόχος μας είναι η Στήρα
Ένα από τα πρώτα αξιόλογα ψάρια που θα πιάσουμε με την τεχνική του Shore είναι σίγουρα η στήρα. Το απότομο λύγισμα του καλαμιού, το στιγμιαίο «κόλλημα» του τεχνητού μας, η αντίσταση αλλά κι ένα επιπόλαιο βράχωμα είναι κάποια από εκείνα που μας πιστοποιούν ότι πρόκειται για στήρα.
Τόποι
Βραχόψαρο όπως είναι προτιμά τους πετρώδεις βυθούς, αλλά και τους μεικτούς όπου κι εκεί θα διαλέξει κάποιο μεγάλο βράχο ή μια σχισμή για να ενεδρεύσει την τροφή της. Αν τα νερά είναι κρεμαστά τότε οι πιθανότητες να συναντήσουμε κάποιο μεγάλο ψάρι κοντά στην ακτογραμμή αυξάνουν σημαντικά. Για αυτό όταν ο στόχος μας είναι η στήρα προσπαθούμε να βρούμε κοφτά νερά με βραχώδη βυθό.
Η διαμόρφωση της ακτογραμμής πολλές φορές μας δίνει πληροφορίες και για το υποθαλάσσιο τοπίο. Έτσι αν δούμε απότομα και κοφτά βράχια στην ακτή, το πιθανότερο είναι να ακολουθεί και αυτό στο βυθό. Προσοχή στο κατέβασμα μέχρι και το νερό κι επιλέξτε ένα σημείο που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε με άνεση κι ασφάλεια τις βολές σας.
Οι βυθομετρικοί χάρτες είναι ένα δεύτερο στοιχείο που μπορεί να συμβουλευτούμε προκειμένου να καταλήξουμε σε έναν τόπο με στήρες. Επιλέγουμε σημεία με απότομη διακύμανση βάθους κοντά στην ακτογραμμή και δοκιμάζουμε εκεί όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε πιο εύκολα.
Με το που ζεσταίνουν τα νερά στα μέσα της άνοιξης και τα μαύρα πραγματοποιούν ανέβασμα στα ρηχά, τα βαθιά σημεία κοντά στην ακτογραμμή αποτελούν πραγματικές οάσεις ψαριών όπου οι στήρες κυριαρχούν και είναι εντελώς άφοβες. Οι τυχεροί που θα πετύχουν ένα τέτοιο σκηνικό θα έχουν να το θυμούνται για πολλά χρόνια.
Πολλές φορές τυχαίνει να συναντήσουμε ψάρια και σε ρηχότερα σημεία. Όμως οι συναντήσεις με αξιόλογα μεγέθη εκεί είναι πιο σπάνιες, ειδικά αν τα σημεία είναι πολυψαρεμένα. Αν τα σημεία είναι αψάρευτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγο καιρού ή λόγο επειδή είναι απομακρυσμένα, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.
Εξοπλισμός – Ψάρεμα
Η στήρα όπως ο ροφός και η σφυρίδα είναι ψάρια που εύκολα βραχώνουν και για αυτό χρειάζεται με το που μας τσιμπήσουν να τα φέρουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ακτή. Αυτό σημαίνει ότι το καλάμι μας και ο μηχανισμός θα είναι τέτοια ώστε να το πραγματοποιούν αυτό με ευκολία. Το c.w. του καλαμιού μας θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να πετά με άνεση τους πλάνους που θα χρησιμοποιήσουμε και ο μηχανισμός μας αρκετά δυνατός, γρήγορος γεμισμένος με νήμα καλής ποιότητας.
Το μεγάλο βάθος που επιλέγουμε και το ψάρεμα κοντά στο βυθό μας οδηγεί σε πλάνους συνήθως 80-100 γραμμάρια. Σε ρηχότερα νερά μπορούμε να πάμε στα 60 γραμμάρια και σε ειδικές περιπτώσεις τα 120. Άρα το καλάμι μας θα πρέπει να είναι κατάλληλο για αυτά τα βάρη.
Το αν είναι ο πλάνος μας μακρόστενος ή κοντόχοντρος αυτό είναι κάτι που η πράξη μας έδειξε ότι δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο ψάρεμα της στήρας. Η προσθήκη όμως ενός σιλικονούχου χταποδιού ή καλαμαριού στο assist είναι κάτι που κάνει τη διαφορά.
Προτιμείστε τις ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά γιατί τα μαυρόψαρα εκείνες τις στιγμές είναι που κυνηγούν.
Ρίχτε τον πλάνο σας στο νερό και αφήστε το να πατώσει. Στη συνέχεια με συντονισμένα χτυπήματα καλαμιού και τυλίγματα μηχανισμού προσπαθήστε να δώσετε ζωντάνια στο τεχνητό σας. Μην κάνετε όλο την ίδια κίνηση αλλά αλλάχτε συχνά κινήσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές η αλλαγή χτυπήματος συνοδεύεται από τσίμπημα. Επίσης να είστε προσεχτικοί όταν αποφασίσετε να ξαναπατώσετε τον πλάνο σας κατά την ανάκτηση. Η στήρα μπορεί να τον ακολουθεί και να τον αρπάξει τη στιγμή που εσείς έχετε ανοίξει το pick up του μηχανισμού και ξετυλίγετε το νήμα σας.
Επειδή πολλές φορές οι περιοχές που ψαρεύουμε είναι δύσκολες στην πρόσβαση κοντά στο επίπεδο της θάλασσας και το βγάλσιμο ενός ψαριού αξιόλογου εγκυμονεί κίνδυνο απώλειας, τη λύση θα μας τη δώσει ο πτυσσόμενος γάντζος. Για αυτό όταν τα ψαροτόπια σας είναι απότομα και κοφτά φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα πτυσσόμενο τέτοιο γάντζο.
Τέλος να μη ξεχνάμε ότι δεν πάμε για να ψαρέψουμε μόνο για μια μέρα αλλά στόχος μας είναι να επισκεφτούμε τον ίδιο τόπο και άλλες φορές τις οποίες θέλουμε και να μας δώσει ψάρια. Για αυτό δεν κρατάμε όλα τα ψάρια που θα πιαστούν στα αγκίστρια μας αλλά μόνο τα μεγαλύτερα. Τα μικρότερα τα επιστρέφουμε προσεκτικά στο νερό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας και στις επόμενες εξορμήσεις μας.
ΤΙΡS
- Αν ο τόπος κρατά στήρες θα είναι το πρώτο ψάρι που θα τσιμπήσει..
- Συνήθως ζει κατά ομάδες και είναι πολύ επιθετική.
- Ζει σε πετρώδεις και σε μεικτούς βυθούς.
- Στο shore jigging προσπαθεί να βραχώσει αφού πιαστεί αλλά τις περισσότερες φορές βραχώνει επιπόλαια και την παίρνουμε εύκολα αν περιμένουμε λίγο όταν προσπαθήσει να διαφύγει.
- Τσιμπα σε όλα σχεδόν τα πλανάκια και μακρόστενα και κοντόχοντρα…αλλά προτιμά τις σιλικόνες τις ώρες τις καλές δηλ. την αυγή και το σούρουπο.
- Να κάνουμε διαχείριση του τόπου και τις μικρές να τις αφήνουμε πάλι μέσα με προσοχή.
- Μπορεί να ακολουθούν τον πλάνο μας και να τσιμπήσουν μόλις αλλάξουμε κίνηση ή τον αφήσουμε να ξαναπατώσει.