Cover

Jigging-Inchiku-Slow

Slow Jigging: Light η Εξέλιξη της Τεχνικής

Όλες οι τεχνικές ψαρέματος και ιδιαίτερα αυτές που χρησιμοποιούν τεχνητά δολώματα, για να μπορούν να είναι αποδοτικές θα πρέπει να τροποποιούνται και να εξελίσσονται. Τα ψάρια μαθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις «παγίδες» που τους κρύβουμε και βρίσκουν τρόπο να τις αποφεύγουν ή να μην τις πλησιάζουν. Σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση και η τεχνική του Slow Jigging.

Όσοι είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ασχοληθούν το πρώτο διάστημα που πρωτοεμφανίστηκε η συγκεκριμένη τεχνική στην Ελλάδα, έχουν να θυμούνται τις πλούσιες κι εύκολες ψαριές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως γρήγορα τα ψάρια άρχισαν να μας ψυλλιάζονται και να γίνονται επιφυλακτικότερα. Εκεί που παίρναμε 2 και 3 ψάρια στο ίδιο σημείο, στις μετέπειτα εξορμήσεις μετά το πρώτο αγκίστρωμα αναγκαζόμαστε να πάμε παρακάτω γιατί τα ψάρια δεν ξανακτυπούσαν. Μάθαιναν την «παγίδα» μας και προφυλασσόντουσαν. Λίγες ήταν οι μέρες που παίρναμε και δεύτερη τσιμπιά στο ίδιο σημείο κι αυτό μόνο όταν τα ψάρια ήταν στην ώρα του κυνηγιού και στη φρενίτιδα αναζήτησης τροφής και τις ώρες της ανατολής και της δύσης, τότε που τα πράγματα έχουν τους δικούς τους κανόνες.

Το θέμα δεν ήταν ότι δεν υπήρχαν τα ψάρια και για αυτό δε μας τσιμπούσαν, αλλά το ότι υπήρχαν αφού τα βλέπαμε στη οθόνη του βυθομέτρου και δεν τσιμπούσαν. Η αλλαγή χρωματισμού πλάνου αλλά και η αλλαγή τύπου μας έφερνε πολλές φορές τον κτύπο που αναζητούσαμε αλλά δεν ήταν πάντα δυνατό. Έπρεπε κάτι επιπλέον ακόμη να σκεφτούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε το ρυθμό τσιμπημάτων.

Ο ψαράς όπως ακριβώς και τα ψάρια προσαρμόζεται κι αυτός εύκολα στα υπάρχοντα κάθε φορά δεδομένα. Όχι όμως όλοι οι ψαράδες, αλλά οι «ψαγμένοι» ψαράδες, αυτοί που συνεχώς ψάχνονται, πειραματίζονται και κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις τόσο του εξοπλισμού τους όσο και του τρόπου ψαρέματος στα δεδομένα που απαιτούνται στην κάθε στιγμή. Οι υπόλοιποι, αυτοί που τα θέλουν όλα κατά κάποιον τρόπο έτοιμα, θα πληροφορηθούν τις νέες αυτές βελτιώσεις και τροποποιήσεις είτε από φίλους κολλητούς είτε μέσω κάποιου περιοδικού ή ιστοσελίδας που ασχολείται με ψάρεμα είτε από τα νέα προϊόντα που φέρουν οι κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρίες ειδών αλιείας, αφού κι αυτές βρίσκονται πάντα μέσα στο παλμό των εξελίξεων.

Ας δούμε κι εμείς αυτές τις εξελίξεις στη τεχνική που μας ενδιαφέρει.

Παράμαλλο

Το παράμαλλο είναι αυτό που βλέπει το ψάρι μαζί με το δόλωμα. Για να αυξήσουμε λοιπόν τις τσιμπιές μας θα πρέπει αυτό το παράμαλλο να είναι όσο το δυνατό πιο «αόρατο». Πως θα γίνει αυτό; Με μικρότερη διάμετρο πετονιάς και με επιλογής πετονιάς Fluorocarbon.

Αυτά τα δύο αν ακολουθηθούν σίγουρα η αύξηση των τσιμπιών θα είναι δεδομένη. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι η τροποποίηση αυτή έχει και τους κινδύνους της. Ποιοι είναι αυτοί πιστεύω ότι τους αντιλαμβανόσαστε. Λεπτότερη πετονιά εγκυμονεί πιο εύκολο σπάσιμο και χάσιμο του ψαριού. Τι θα πρέπει να γίνει για να το αποφύγουμε αυτό;

Ποιοτικές πετονιές και ρύθμιση όλου του εξοπλισμού σε ψάρεμα light, δηλαδή σε ψάρεμα με λεπτά εργαλεία.

Πλάνος

Ο πλάνος είναι αυτός που θα προσελκύσει τα ψάρια κοντά του για να πάρουμε τις πολυπόθητες τσιμπιές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η κίνησή του να είναι όσο γίνεται πιο φυσική και τέτοια που να προσελκύει από αρκετά μακριά. Επίσης η πλεύση του θα πρέπει να είναι τέτοια που να έχει τη δυνατότητα ψαρέματος σε όλες τις φάσεις που βρίσκεται στο νερό. Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά να μπορεί να ψαρεύει και κατά την πτώση και κατά τη στάση αλλά και κατά την άνοδο από το βυθό.

Εδώ τον κύριο λόγο τον έχουν οι κατασκευάστριες εταιρίες που μελετούν και κατασκευάζουν τους ζητούμενους πλάνους και σε δεύτερο λόγο η επιλογή μας που πρέπει να είναι σωστή και να αναζητεί ποιοτικούς πλάνους που προορίζονται για τη συγκεκριμένη τεχνική και ανάλογο εξοπλισμό (καλάμι , μηχανισμό, νήμα) που μπορεί να τους ζωντανέψει ακολουθώντας βέβαια τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Αγκίστρια-assist hooks

Τα αγκίστρια είναι αυτά που θα αγκιστρώσουν το ψάρι που θα τσιμπήσει και για αυτό κι αυτά πρέπει να είναι πολύ κοφτερά για να καταφέρουν να διαπεράσουν τα σκληρά τμήματα ενός μεγάλου φαγκριού ή μιας σφυρίδας και ποιοτικά για να μη σπάζουν ή να μην ανοίγουν. Επιπλέον τα  assist hooks, δηλαδή τα αγκίστρια μαζί με τα σχοινάκια τους να είναι καλά κατασκευασμένα ώστε να είναι ελαφριά, να λειτουργούν άψογα σε όλες τις φάσεις του ψαρέματος και να μη μπερδεύονται μεταξύ τους. Κάποιες φορές διάφορες ίνες διάφανες ή πολύχρωμες στα αγκίστρια μπορεί να κάνουν και κάποια επιπλέον διαφορά.

Καλάμι

Το καλάμι είναι αυτό που με τις κινήσεις του θα ζωντανέψει τον άψυχο πλάνο, θα του δώσει κίνηση και ζωντάνια και θα καταφέρει να προσελκύσει το ψάρι κοντά του. Άρα το καλάμι θα είναι κατάλληλο για αυτήν την τεχνική και όχι κάτι άλλο που θα δοκιμαστεί εδώ.

Εξειδικευμένο καλάμι για τους πλάνους που χρησιμοποιούμε αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της συγκεκριμένης τεχνικής και της επιτυχίας του ψαρέματός μας.

Μηχανισμός

Ο μηχανισμός είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ζωντανέψουμε με τη συνδυαστική βοήθεια του καλαμιού τον πλάνο μας αλλά κι αυτός που θα ανεβάσει το πιασμένο ψάρι στην επιφάνεια. Άρα αυτό και μόνο του μας σπρώχνει στην κατεύθυνση της άψογης συνεργασίας καλαμιού και μηχανισμού.

Νήμα

Τέλος έχουμε το νήμα που η επιλογή του θα γίνει σε συνδυασμό με τη επιλογή του υπόλοιπου εξοπλισμού. Λεπτό μέχρι εκεί που μας παίρνει για να έχουμε γρήγορη κάθοδο του πλάνου μας στο βυθό με τις λιγότερες αντιστάσεις, καλής ποιότητας για να μη σπάει ή ξεφτίζει κι αν είναι δυνατόν και πολύχρωμου για να έχουμε και μια οπτική επαφή με το που βρίσκεται ο πλάνος μας.

Το μυστικό της επιτυχίας

Ωραία όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Είδαμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την  πετονιά μας, τον πλάνο μας, το καλάμι, το μηχανισμό, το νήμα, τα αγκίστρια. Είμαστε έτοιμοι για επιτυχείς εξορμήσεις;

Όχι αν δε μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά αρμονικά μεταξύ τους! Η επιλογή του κάθε τμήματος του εξοπλισμού μας αυτόνομα μόνο οπισθοχώρηση μας φέρνει και όχι πρόοδο κι ανάπτυξη της τεχνικής. Ο ψαράς που θέλει να ασχοληθεί με την τεχνική και να την προχωρήσει ένα στάδιο πιο μακριά, πρέπει να τα βάλει όλα αυτά κάτω και να τα συνδυάσει μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή και όχι ως «καβουρντιστήρι».

Το ψάρεμα light slow jigging, μπορεί να μας δίνει εύκολα, ξεκούραστα και διασκεδαστικά μεγάλα ψάρια όμως απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό που λειτουργεί αρμονικά ως σύνολο. Ο ψαράς ναι μεν θα κάνει κι εδώ τις περικοπές του όσο αφορά το οικονομικό απόκτησης κατάλληλου εξοπλισμού, όμως σε τίποτε αυτό δε θα πρέπει να στερήσει βασικά απαιτούμενα σωστής λειτουργίας. Ελαφρύ καλάμι κατάλληλο για light jigging, μικρός, ελαφρύς και δυνατός μηχανισμός γεμισμένος με ποιοτικό νήμα αρκετά λεπτό και δυνατό, παράμαλλο Fluorocarbon καλής ποιότητας, μικρά πλανάκια που να μπορούν να βυθίζονται εύκολα και να ψαρεύουν σε όλες τις φάσεις που βρίσκονται στο νερό αρματωμένα με κοφτερά assist hooks είναι τα βασικά. Από εκεί και πέρα η εξάσκηση, η πείρα και η εμπειρία είναι αυτά που θα συνεισφέρουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καλά να περνάτε και προσπαθήστε να μένετε ενήμεροι με αυτά που αφορούν την αγαπημένη σας τεχνική.