Απικο
Σούρουπο & Ξημέρωμα: Οι Ώρες της Επιτυχίας
Σίγουρα δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο αποδοτικές στο ψάρεμά μας. Το κάθε ψάρι και ο κάθε τρόπος ψαρέματος θέλει να ασχοληθείς συγκεκριμένες ώρες για να μπορέσεις να έχεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Όμως υπάρχουν κάποιες κοινές για όλα τα ψάρια και τα ψαρέματα ώρες, που η επιτυχία μας τότε είναι σχεδόν δεδομένη. Πρόκειται για το σούρουπο και το ξημέρωμα.
Το μισάωρο εκείνο που κρύβεται ο ήλιος και αρχίζεις να μην βλέπεις καλά, καθώς και το μισάωρο που αρχίζει να χαράζει μέχρι να φανεί ο ήλιος είναι στιγμές που όλα τα ψάρια αφήνουν στην άκρη τους δισταγμούς και τις φοβίες και εξορμούν σε ένα ανελέητο κυνήγι τροφής. Ο ψαράς που θα έχει φροντίσει να είναι πανέτοιμος τότε στο καλό το μέρος, θα καταφέρει να έχει μια πλούσια σοδειά.
Αν αυτές είναι οι ώρες της επιτυχίας, που δεν πρέπει να αμελούμε, υπάρχουν και οι δυνατές ώρες για τους νυκτερινούς ψαράδες. Βλέπετε αυτοί έχουν και μια δεύτερη δυνατότητα. Την ανατολή και τη δύση του φεγγαριού. Μισάωρα πολύ καλά που δεν πρέπει να περνάνε ανεκμετάλλευτα.
SPINNING-SHORE JIGGING
Ένας τρόπος ψαρέματος που η λεπτομέρεια παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Εξοπλισμός, δολώματα, τρόπος τυλίγματος θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένα για να έρθει το πολυπόθητο θήραμα. Όμως υπάρχουν στιγμές που όλα αυτά παύουν να ισχύουν και τα ψάρια τσιμπούν ανεξαρτήτου τεχνικής. Είναι η ώρα που τα πιάνει φρενίτιδα και το κυνηγετικό τους ένστικτο τα σπρώχνει σε οτιδήποτε κινείται. Τότε είναι που θα πιάσει ψάρι και ο άσχετος ενώ ο τεχνίτης θα καταφέρει να έχει μια πλούσια ψαριά. Είναι το μισάωρο του σούρουπου και αυτό του ξημερώματος.
Θυμάμαι από παλιά με το που έπεφτε ο ήλιος αρπάζαμε το δίσπαστο καλαμάκι μας, φορτώναμε το μικρό σακίδιο με τα τεχνητά στην πλάτη και με την απόχη πάντα παρά χείρας διασχίζαμε το μεγάλο μόλο. Πηγαίναμε στο τελείωμα όπου κατεβαίναμε στο πίσω μέρος να μη μας βλέπουν όλοι, αρματώναμε και περιμέναμε ο ήλιος να κρυφτεί. Με το που εξαφανιζόταν πίσω από το βουνό τα τεχνητά ψαράκια μας έπεφταν στο νερό. Ο τσίμπος δεν αργούσε να έρθει όπως και το πρώτο αξιόλογο θήραμα στον βράχο. Γρήγορα ακολουθούσε κι άλλο και ίσως τρίτο και τέταρτο. Στη συνέχεια σιωπή και μάζεμα εξοπλισμού και ψαριών και γραμμή για το σπίτι. Ψάρεμα που διαρκούσε όλο κι όλο μια ώρα μαζί με τη μετακίνηση.
Δεν ρίχναμε ποτέ τα δολώματά μας πριν το ηλιοβασίλεμα. Η πείρα και η εμπειρία μας είχαν δείξει ότι ήταν δώρο άδωρο αφού δεν είχε αποτέλεσμα. Πρώτα από όλα δεν είχαμε σχεδόν καμιά τσιμπιά και δεύτερο με τις βολές μας τρομάζαμε τα ψάρια που εκείνη την ώρα άρχιζαν να συγκεντρώνονται γιαλό και ετοιμαζόντουσαν για τα κυνήγια τους.
Στις μέρες μας που οι ψαράδες είναι πιο διαβασμένοι και ψαγμένοι παρατηρούμε το σούρουπο μια μεγάλη συγκέντρωση στους μόλους και τα λιμάνια. Είναι η ώρα που όλοι εξορμούν για να ρίξουν κάποιες βολές. Αν πιάσουν κάτι έχει καλώς. Ειδάλλως τα μαζεύουν και πάνε να πιούνε το καφεδάκι τους ή να συνεχίσουν την εργασία τους. Για αυτούς το ψάρεμα είναι ένα τεταρτάκι, άντε το πολύ ένα μισάωρο όταν τα ψάρια τσιμπούν.
Το παραπάνω δεν είναι τυχαίο. Άλλωστε κι εσείς που ασχολείστε με το spinning γνωρίζετε πολύ καλά πότε τρώνε τα ψάρια και πότε πρέπει να τα αναζητήσετε. Το σούρουπο είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο. Το ξημέρωμα έχει το πρόβλημα του ξυπνήματος αλλά αποτελεί μια καλή πρόταση για αυτούς που τους αρέσει η ηρεμία και η μοναξιά.
Τα μεγάλα λαβράκια θα τα συναντήσουμε με θολά νερά μέσα στα λιμάνια και θα τα δελεάσουμε να τσιμπήσουν τότε που αρχίζουμε να μην βλέπουμε καλά. Έξω στις παραλίες όταν έχει αφρουδιά την ώρα που αρχίζει να φωτίζει καθώς και την ώρα που ο ήλιος πατά στο βουνό.
Οι λούτσοι θα κάνουν την εξόρμησή τους μέσα στο λιμάνι την ώρα που σουρουπώνει όπου και θα πραγματοποιήσουνε και το μεγάλο τους κυνήγι. Στη συνέχεια μπορεί να γυροφέρνουν στο λιμάνι αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να πάρουμε τσιμπιά τουλάχιστον με τεχνητό. Λίγο πριν να φωτίσει θα κάνουν την τελευταία τους μεγάλη έφοδο προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τα εκτός λιμανιού λημέρια.
Μανάλια, γοφάρια, κοκάλια θα τα αναζητήσουμε στο λιμάνι την ώρα που σκοτεινιάζει και την ώρα που φωτίζει ενώ το φθινόπωρο θα πάρουμε επίσης παλαμίδες, κυνηγούς και λίτσαινες. Βλέπετε μαζί με το γόνο που πλησιάζει στο εσωτερικό να απαγκιάσει έρχονται και οι διώκτες τους.
Για τους φίλους του βράχου το σούρουπο αποτελεί μια ιδανική ώρα για ψάρεμα μελανουριών ενώ τότε η οποιαδήποτε επίθεση στο τεχνητό μας δεν μπορεί να ειπωθεί ως έκπληξη. Μην ξαφνιαστείτε αν για παράδειγμα κάποια αξιόλογη στήρα πιαστεί στο δόλωμά σας η μια καλή συναγρίδα. Βέβαια ο γάντζος θα πρέπει να είναι κομμάτι του εξοπλισμού σας όπως επίσης κι ένας μικρός αλλά καλός φακός για το ανέβασμα και την επιστροφή.
CASTING
Εδώ επειδή το ψάρεμα μας είναι πολύωρο μπορεί να μην μας φαίνεται έντονα η διαφορά απόδοσης στην ώρα, όμως όλοι μας έχουμε διαπιστώσει μια αυξημένη ροή τσιμπημάτων την ώρα που σουρουπώνει και την ώρα που αρχίζει να χαράζει. Είναι τότε που θα πιαστούν και τα ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια αλλά αποτελεί και το κριτήριό μας για τη συνέχιση ή όχι του ψαρέματός μας.
Η πλειοψηφία των ψαράδων εξορμεί λίγο προτού να σκοτεινιάσει έτσι ώστε το σούρουπο να τους βρει αρματωμένους, δολωμένους με τις αρματωσιές να ψαρεύουν στο νερό. Η ύπαρξη τσιμπημάτων τότε, έστω και από μικρόψαρα είναι μια ένδειξη της συνέχειας.
Με το που φύγει ο ήλιος θα κάνει την εμφάνισή της η μουρμούρα, η τσιπούρα, ο σαργός, το μελανούρι. Αν μέχρι τη στιγμή που θα σκοτεινιάσει δεν έχουμε κάτι αξιόλογο τότε τα πράματα δυσκολεύουν και το αποτέλεσμα της ψαριάς μας θα είναι πενιχρό. Αν έχουμε κάνει ψάρια τότε η συνέχεια θα είναι ευχάριστη αφού οι τσιμπιές μπορεί να συνεχιστούν και αν είμαστε από τους ολονύκτιους τότε μας περιμένει ένα ιδιαίτερα δυνατό πρωινό.
ΑΠΙΚΟ
Οι φίλοι του λιμανιού που είναι αρκετά παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει μια μετακίνηση των ψαριών τις πρώτες πρωινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Είναι οι ώρες που τα ψάρια μπαινοβγαίνουν ή κυκλοφορούν πιο έντονα προκειμένου να βρουν τροφή. Πρόκειται για μια παρατήρηση που αν την αξιοποιήσουμε κατάλληλα θα μπορέσουμε να έχουμε πλούσια αποτελέσματα.
Το πιάσιμο του σημείου ψαρέματος προτού να σκοτεινιάσει δεν είναι τυχαίο αλλά μια κίνηση που για πολλούς μπορεί να είναι συνήθεια αλλά κρύβει μια ιδιαίτερη τεχνική. Τα ψάρια καθώς ξεκινούν τις μετακινήσεις τους διαπιστώνουν στο σημείο ψαρέματος τροφή και παραμένουν κοντά. Μπορεί να μην φάνε αμέσως τα δολώματά μας όμως είναι τριγύρω και όταν πεινάσουν αναγκαστικά θα στραφούν σε αυτά. Για αυτό στο ψάρεμά μας βλέπουμε στην αρχή να μας τσιμπούν μικρόψαρα και μπαλαδάκια και ξαφνικά να εξαφανίζονται αυτά και στη θέση τους να έχουμε κεφάλους, μελανούρια και μουρμούρες.
Η στιγμή αλλαγής φρουράς (αρματωσιάς) την ώρα που σκοτεινιάζει είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ψαρέματος που το είδα και το εφάρμοσα από πολύ νεαρά ηλικία. Ανάμνηση μου έχει μείνει ο συχωρεμένος ο μπάρμπα Κώστας (μεγάλος δάσκαλος μου στο απίκο) όπου με το που σκοτείνιαζε αφαιρούσε την μικρή σαλαγκιά με τη λεπτή πετονιά και τοποθετούσε μεγάλη με χοντρή πετονιά. Μπορεί να μην είχε πάρει ακόμα τσιμπιά μεγάλου κεφάλου αλλά ήξερε ότι όπου νάναι θα φανούν.
Για τους φίλους του βράχου τα πράματα είναι κάπως διαφορετικά. Αυτοί επειδή δεν μπορούν να καθίσουν να ψαρέψουν βράδυ αναγκάζονται να κάνουν επιλογή. Πρωινό, απογευματινό ή ολοήμερο ψάρεμα; Η πρώτη επιλογή είναι η πιο προτιμητέα αφού την ώρα που θα φωτίσει θα πάρουμε τον κατήφορο βλέποντας που πατάμε. Οι σαργοί που είναι οι δύσκολοι θα μας φάνε αμέσως ενώ οι κέφαλοι και τα μελανούρια θα έρθουν στη συνέχεια.
Αν προτιμήσουμε το απογευματινό ψάρεμα τότε σίγουρα θα έχουμε πολλές τσιμπιές όμως έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της επιστροφής που συνήθως πρέπει να γίνεται με το φως της ημέρας για να βλέπουμε που πατάμε. Εδώ η ύπαρξη φακού είναι απαραίτητη ακόμα κι αν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε πίσω μέρα.
ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ-ΜΠΟΛΟΝΕΖ
Το μαλάγρωμα του σημείου ψαρέματος τη σωστή ώρα είναι η επιτυχία μας. Το να καταφέρουμε να μαλαγρώσουμε προτού να φέξει όταν επιθυμούμε ημερήσιο ψάρεμα ή να μαλαγρώσουμε με το σούρουπο όταν επιθυμούμε νυκτερινό ψάρεμα είναι το μισό κομμάτι της επιτυχίας. Το άλλο μισό είναι ο εξοπλισμός μας, το δόλωμα και ο τρόπος ψαρέματός μας.
Δεν ξέρω αν το παραπάνω είναι κάτι που το τηρείται. Αν θέλετε την γνώμη μου αξίζει να το εφαρμόσετε. Οι διαφορές είναι τεράστιες που γρήγορα θα τις διαπιστώσετε.
ΠΟΛΥΑΓΚΙΣΤΡΑ
Ένας «παραδοσιακός» τρόπος ψαρέματος για εμάς τους Έλληνες που εξακολουθεί ακόμη να έχει αρκετούς φίλους. Το τύλιγμα του δολώματος με αρκετά αγκίστρια που θα πίστευε κανείς ότι τρομάζει τα ψάρια και δεν το πλησιάζουν δίνει αξιόλογα ψάρια τις καλές ώρες.
Είναι οι στιγμές του κυνηγίου, της έντασης και της έντονης αναζήτησης τροφής. Εκεί οι αμφιβολίες και οι φοβίες μπαίνουν στην άκρη και τόσο ο κέφαλος όσο και το λαβράκι και τα άλλα μεγάλα ψάρια θα αρπάξουν το δόλωμά μας με δυνατές κινήσεις και θα αγκιστρωθούν από κάποιο του αγκίστρι.
ΑΝΕΜΟΠΑΡΑΓΑΔΟ
Το ότι οι επαγγελματίες ψαράδες και οι φίλοι ερασιτέχνες παραγαδιάρηδες ρίχνουν τα αγκίστρια τους όταν σκοτεινιάζει και λίγο προτού να φέξει δεν είναι τυχαίο. Αυτοί έχουν μελετήσει καλά το αντικείμενο και πράττουν το σωστό. Εμείς από την ακτή που προσπαθούμε κατά κάποιο τρόπο να τους μιμηθούμε γιατί να αμολήσουμε άλλη ώρα;
Έτσι φροντίζουμε να έχουμε δολωμένο από μπροστά το παραγαδάκι μας και το αμολάμε την ώρα που το πρώτο άστρο αρχίζει να φαίνεται στον ουρανό ή αν ξυπνάμε νωρίς αμολάμε ένα τεταρτάκι προτού αρχίσει να φωτίζει.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Εποχιακό ψάρεμα που η ώρα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Όσα καλαμάρια κολλήσουν το μισάωρο που βραδιάζει και το μισάωρο που ξημερώνει δεν πρόκειται να πιαστούν τις 23 υπόλοιπες ώρες.
Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι ψαρεύουμε αυτές τις ώρες και συνεχίζουμε το ψάρεμα μόνο αν έχουμε επιτυχίες. Ειδάλλως τα μαζεύουμε κι ασχολούμαστε με άλλο ψάρεμα ή πηγαίνουμε σπίτι μας κι εξορμούμε κάποια άλλη φορά.