Spinning-Shore
Spinning: Μέγεθος & Χρωματισμός Τεχνητού
Η επιλογή του τεχνητού είναι ο μεγάλος βραχνάς του σπιναδόρου, αφού το μέγεθος και ο χρωματισμός του θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της εξόρμησης. Καιρικές συνθήκες, τόπος, εποχή και ώρα, είναι συνήθως οι παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση και επιλογή. Η ποικιλία των τεχνητών στην κασετίνα μας, η δοκιμή και ο πειραματισμός, θα μας εξασφαλίσουν την επιτυχία.
Επειδή όμως δε συμμερίζονται όλοι οι ψαράδες τη διαθεσιμότητα πληθώρας τεχνητών και τους πειραματισμούς, και θέλουν να εξορμούν με ελάχιστα τεχνητά, θα προσπαθήσουμε να τους καθοδηγήσουμε σχετικά με τα κατάλληλα μεγέθη και χρωματισμούς για τη συγκεκριμένη εποχή, η οποία σαφώς και διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Βλέπετε τώρα τα περισσότερα είδη ψαριών που αναζητούμε είναι αυγωμένα και δύσκολα θα αποφασίσουν να κυνηγήσουν και να αρπάξουν το δόλωμά μας, όσο δελεαστικό και αν είναι αυτό. Το ξημέρωμα και το σούρουπο τα πράγματα αλλάζουν λίγο, αλλά τις υπόλοιπες ώρες της μέρας ή της νύχτας το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο. Θα πρέπει πρώτα να αφήσουν το αυγό και κατόπιν τα ψάρια θα επανέλθουν στον κανονικό τους ρυθμό.
Τώρα θα μου πείτε, είναι σωστό να αναζητούμε τα ψάρια αυτήν την εποχή που είναι αυγωμένα; Εδώ η απάντηση δεν είναι μονολεκτική και αποτελεί από μόνη της μεγάλο θέμα για συζήτηση. Ας μην ξεχνάμε το catch & release, που μας επιτρέπει να αναζητούμε τα ψάρια και να απολαμβάνουμε τη μάχη μαζί τους, ενώ στη συνέχεια μπορούμε να απελευθερώνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον όσα δεν πληρούν τις προδιαγραφές μεγέθους-ηλικίας, προσφέροντάς τους μια επιπλέον πληροφορία για αποτύπωση στο DNA τους. Τα κάνουμε δηλαδή ακόμα πιο επιφυλακτικά στο να επισκεφτούν στη συνέχεια τα δολώματά μας και έτσι δημιουργούμε πιο δύσκολους και αξιόμαχους αντιπάλους.
Επανερχόμενοι τώρα στο θέμα του τεχνητού, θα πρέπει να σκεφτούμε τη συμπεριφορά των ψαριών την περίοδο της ωοτοκίας. Τι κάνουν τώρα; Προσπαθούν να απομακρύνουν τον κάθε παρείσακτο εισβολέα που θα επιχειρήσει να μπει στο πεδίο τους. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε κι εμείς και μπούμε λίγο στον τρόπο «σκέψης» των ψαριών, τότε έχουμε βρει και την απάντηση στην επιλογή τεχνητού. Ποια είναι αυτή; Όσο γίνεται μεγαλύτερο και με εντονότερα χρώματα τεχνητό.
Το μεγάλο τεχνητό με τον έντονο χρωματισμό, μοιάζει στα ψάρια της περιοχής ως ο εισβολέας που έρχεται να διαταράξει την ηρεμία τους και αυτό τα ωθεί σε επιθέσεις προκειμένου να το διώξουν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε επιπόλαια πιασίματα, αλλά και πολλά ξεψαρίσματα, αν δεν προσέξουμε στο μάζεμα του μηχανισμού και δεν δουλέψουμε προσεκτικά το καλάμι μας. Εννοείται πως η απόχη βρίσκεται πάντα δίπλα μας για να σιγουρέψουμε το ψάρι.
Αμέσως μετά την εναπόθεση των αυγών, η συμπεριφορά των ψαριών αλλάζει. Εκεί που ήταν αργοκίνητα και νωχελικά, γίνονται γρήγορα, επιθετικά και πεινασμένα. Προσπαθούν να φάνε ότι βρουν στο «διάβα» τους και για αυτό προτιμούν την εύκολη λεία, δηλαδή τα μικρόψαρα. Αυτήν την περίοδο τα μικρά τεχνητά, σε φυσικούς χρωματισμούς όπως της σαρδέλας, του γαύρου και της αθερίνας, θα κάνουν τη διαφορά.
Συμπέρασμα: Όταν τα ψάρια είναι αυγωμένα, επιχειρούμε να τα προσελκύσουμε με μεγάλα τεχνητά και με έντονα χρώματα, και αμέσως μόλις αφήσουν τα αυγά τους, τα ψάχνουμε με μικρά τεχνητά σε φυσικούς χρωματισμούς.