Cover

Spinning-Shore

Spinning: Ζαργάνες με Μπομπάρδα & Δόλωμα Ψαροδόλι

Ένα ψάρεμα που ξεκινά από τέλος καλοκαιριού και συνεχίζει όλους τους φθινοπωρινούς αλλά και χειμερινούς μήνες είναι της ζαργάνας με μπομπάρδα και δόλωμα ψαροδόλι. Εύκολο, ξεκούραστο, αποδοτικό και πολύ διασκεδαστικό.

Οι παλιοί ψαράδες τη ζαργάνα την έχουν συνδέσει με το μπούλντο, το μικρό παραμαλλάκι, το λεπτό αγκιστράκι και δόλωμα φιλέτο ψαριού ή φιλέτο από την ίδια τη ζαργάνα. Το ψάρεμα που θα περιγράψουμε είναι η συνέχεια αυτού ή αν θέλετε καλύτερα η βελτιωμένη και σύγχρονη έκδοσή του. Το μπούλντο το αντικαθιστούμε με μπομπάρδα, το παράμαλλο το κάνουμε λίγο μακρύτερο ενώ το δόλωμα παραμένει το ίδιο. Ίσως να έχουμε και κάποιο πιο κατάλληλο καλάμι για το πέταγμα της αρματωσιάς μας. Μικροαλλαγές που όμως βελτιώνουν το όλο σύστημα. Και για να μην αοριστολογούμε ας μπούμε στην περιγραφή του εξοπλισμού, του τρόπου αρματώματος και ψαρέματος γοργά.

Εξοπλισμός

Μια μπομπάρδα λευκού χρώματος ή διάφανη, ένα μικρό στριφταράκι, μια χάντρα μαλακιά, ένα αγκιστράκι αρκετά μικρό, ένα παράμαλλο, καλάμι, μηχανισμός γεμισμένος με πετονιά.

Η μπομπάρδα είναι η βελτίωση του μπούλντο που της δίνει υδροδυναμικότητα, μικρότερη αντίσταση κατά το πέταγμα, μικρότερο όγκο, περνά πιο απαρατήρητη στα ψάρια ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεπτότερες πετονιές και ελαφρύτερο καλάμι. Στο εμπόριο θα βρούμε μεγάλη ποικιλία από μπομπάρδες. Αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να επιπλέει και να μην βυθίζεται ενώ ως προς το μέγεθος θα προτιμήσουμε μια μεσαίου μεγέθους και όχι μια πολύ μικρή ή μεγάλη.

Το καλάμι μας καλό είναι να έχει αρκετό μήκος ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μακρύτερο παράμαλλο. Το casting weight του είναι ανάλογο του βάρους της μπομπάρδας και κυμαίνεται συνήθως από 15-50 γραμμάρια. Ο μηχανισμός μας μικρός γεμισμένος με πετονιά διαμέτρου 0,23-0,28 χιλιοστά το πολύ.

Το παράμαλλό μας από πετονιά αόρατη (fluorocarbon) διαμέτρου 0,18-0,23 χιλιοστών, μήκους λίγο μικρότερο από το μήκος του καλαμιού.

Το αγκίστρι μας αρκετά κοφτερό, με λεπτό στέλεχος, με μακρύ σχετικά κορμό, μεγέθους 8-10 νούμερο. Ένα μικρό στριφταράκι και μια χάντρα ελαστική ή ένα salvanodi θα συμπληρώσουν τον εξοπλισμό μας.

Αρμάτωμα

Περνάμε την μπομπάρδα μας μέσα στη πετονιά του μηχανισμού με το μακρύ σωληνάκι προς το μέρος του μηχανισμού, στη συνέχεια το salvanodi ή την χαντρούλα και στην άκρη θα δέσουμε το στριφταράκι μας. Στην άλλη άκρη του στριφταριού θα δεθεί το παράμαλλο μαζί με το αγκίστρι μας.

Το παραπάνω αρμάτωμα αποτελεί ένα από τα κλασσικά αρματώματα της συγκεκριμένης τεχνικής. Έχοντας αυτό σαν οδηγό μπορούμε εμείς να προσαρμόσουμε την αρματωσιά στα δικά μας δεδομένα κάνοντας την μπομπάρδα μας σταθερή(με στόπερ στο πάνω σημείο της) ή συρόμενη, με ξεχωριστό παράμαλλο ή μονοκόματη αρματωσιά χωρίς στριφτάρι κ.α.

Δόλωμα

Για δόλωμα θα χρησιμοποιήσουμε ψαροδόλι ή για καλύτερα αποτελέσματα κομματάκι φιλέτο από ζαργάνα. Έχει παρατηρηθεί ότι η ζαργάνα σα δόλωμα είναι κορυφαίο αφού φωσφορίζει έντονα και είναι σκληρό για να μην φεύγει εύκολα από το αγκίστρι. Η πρώτη ζαργάνα που θα πιαστεί συνήθως είναι και το δόλωμα του ψαρέματός μας. Μέχρι όμως αυτή να βγει μπορούμε να δολώσουμε οποιοδήποτε άλλο ψάρι που ασημίζει όπως σαυρίδι, σπάρο, γόπα, μπαλαδάκι, κεφαλόπουλο.

Εναλλακτικά δολώματα είναι η γαρίδα, το καλαμαράκι, η σουπιά ενώ πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε με δόλωμα μπικατίνι. Απλώς εδώ το αγκίστρι που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι αρκετά πιο μικρό.

Τρόπος δολώματος

Το οποιοδήποτε δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε (εκτός μπικατίνι) το κόβουμε σε μακρόστενες λουρίδες και μάλιστα δίνοντάς του μια τριγωνική μορφή. Περνάμε το αγκίστρι κεντητά αρκετές φορές από το παχύ σημείο και το βγάζουμε λίγο πιο κάτω από τη μέση του δολώματος, πάντα στο μαλακό σημείο, αφήνοντας την ακρούλα του δολώματος να περισσεύει. Είναι αυτή που καθώς θα σύρουνε στη συνέχεια την μπομπάρδα μας στο νερό θα κουνιέται και θα μοιάζει σαν την ουρίτσα ενός μικροψάρου.

Στο μπικατίνι θα περάσουμε ένα σκουλήκι στο στέλεχος του αγκιστριού ενώ 2-3 άλλα θα τα καρφώσουμε από τις ακρούλες ώστε να κινούνται και να προσελκύουν με τις κινήσεις τους αυτές τις ζαργάνες από αρκετά μακριά. Ίσως μια χούφτα από μπικατίνι στο νερό συγκεντρώσει τα ψάρια στην περιοχή και τα ωθήσει-οδηγήσει στο συγκεκριμένο δόλωμα.

Τόποι-εποχή-ώρες

Λιμάνια τόσο στο εσωτερικό τους όσο κι εκτός αυτών, λιμενοβραχίονες και κάβοι είναι τα σημεία όπου θα αναζητήσουμε τις ζαργάνες. Καλύτερη εποχή από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του χειμώνα χωρίς αυτό να αποκλείει την ύπαρξη ζαργανών και άλλες εποχές. Για ώρα επιλέγουμε τη μέρα με επίκεντρο 11-1 το μεσημέρι και μια ώρα προτού να σκοτεινιάσει.

Τρόπος ψαρέματος

Δολώνουμε το αγκιστράκι μας και πετάμε την αρματωσιά μας αρκετά μακριά σε σημείο που πιστεύουμε ότι κάνει ζαργάνες. Σέρνουμε ελαφριά την μπομπάρδα μας μαζεύοντας πετονιά στο μηχανισμό μας προσπαθώντας με το σύρσιμο να προσελκύσουμε τις ζαργάνες. Όταν καταλάβουμε τσιμπιά ακινητοποιούμε την αρματωσιά μας περιμένοντας τη ζαργάνα να καταπιεί το δόλωμά μας. Το αν έχει γίνει αυτό θα το καταλάβουμε από το δυνατό τράβηγμα που θα κάνει, από το βύθισμα της μπομπάρδας μας ή από το τίναγμα της ζαργάνας εκτός νερού. Τότε με απλές και σταθερές κινήσεις φέρνουμε το ψάρι προς το μέρος μας και το οδηγούμε σε απόχη αν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

ΤΙΡS: – Για να μην μπερδεύεται η αρματωσιά μας κατά το πέταγμα της στο νερό και για να πηγαίνει το παράμαλλο πάντα πίσω από την μπομπάρδα μας λίγο προτού καταλήξει η αρματωσιά μας στο νερό, κλείνουμε το μηχανισμό μας έτσι ώστε να τεντώσει η αρματωσιά και να πάρει τη σωστή της θέση.

-Η ζαργάνα λόγο της ιδιομορφίας κατασκευής του στόματός της με το που βλέπει το δόλωμα το αρπάζει στο στόμα της και στη συνέχεια μετά από κάποια δευτερόλεπτα το καταπίνει. Τι σημαίνει αυτό. Με το που μας τσιμπήσει δεν τραβάμε γιατί θα αφήσει το δόλωμα που έχει στο στόμα της αλλά περιμένουμε κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να καταπιεί το δόλωμα και να την αγκιστρώσουμε στα σίγουρα.

Δείτε σε βίντεο ψάρεμα ζαργάνας με μπομπάρδα και δόλωμα ψαροδόλι εδώΒίντεο: Ψάρεμα Ζαργάνας με Μπομπάρδα

Ψάρεμα με ματασίνα

Η ζαργάνα πέρα από ένα ευχάριστο ψάρεμα που μας προσφέρει, έναν εύγεστο μεζέ αποτελεί και ένα από τα καλύτερα δολώματα για μια μεγάλη πλειοψηφία ψαριών. Συναγρίδες, μαγιάτικα, λούτσοι, κυνηγοί, σφυρίδες, λίτσες δεν θα αρνηθούν μια ζωντανή ζαργάνα. Όμως για να παραμείνει ζωντανή προτιμούμε να μην έχει πιαστεί με αγκίστρι και για αυτό επιλέγουμε αντί για δόλωμα να χρησιμοποιήσουμε στην αρματωσιά μας μια ματασίνα.

Η ματασίνα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεταξένιο κορδονάκι σε διάφορους χρωματισμούς που δένεται στην άκρη του παράμαλλου. Καθώς εμείς τυλίγουμε την πετονιά μας, η ματασίνα πλέει στο νερό και μοιάζει στις ζαργάνες ως μικρόψαρο και πάει να την αρπάξει με το στόμα της κι εκεί την πατά. Τα μικρά δοντάκια της μπερδεύονται στις ίνες της ματασίνας και παραμένει εκεί μέχρι να την οδηγήσουμε στην ακτή και να την ξεδολώσουμε σπρώχνοντας τη ματασίνα από την αντίθετη κατεύθυνση.