Cover

αλλα ψαρεματα

Σύγχρονοι Τρόποι Ψαρέματος – Δολωμένοι Πλάνοι και Ζόκες

Τα ψάρια έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται κάθε φορά στις υπάρχουσες καταστάσεις και συνθήκες. Όταν δουν ότι κινδυνεύουν βρίσκουν τρόπους να προφυλαχτούν. Έτσι οι παγίδες του ψαρά γρήγορα μαθαίνονται και ένας τρόπος που έδινε ψάρια μετά από ένα διάστημα σταματά να δίνει.

Πολλοί είναι οι φίλοι ψαράδες που παραπονούνται ότι ενώ μέχρι κάποιο διάστημα έπιαναν πολλά και καλά ψάρια με μια συγκεκριμένη τεχνική και σε συγκεκριμένους τόπους το τελευταίο διάστημα αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι αν πάνε σε άλλο τόπο καταφέρνουν να πάρουν κάποια ψάρια όμως κι εκεί μετά από λίγο τα ψάρια εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Τι συμβαίνει; Γιατί τα ψάρια εξαφανίζονται από τους τόπους όπου εμείς επισκεπτόμαστε;

Αν καθίσουμε κάτω και σκεφτούμε λογικά τότε θα δούμε και θα διαπιστώσουμε ότι η πραγματικότητα είναι απλή. Τα ψάρια δεν εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τους δικούς μας τόπους αλλά μαθαίνουν τα κόλπα και τις τεχνικές μας και αποφεύγουν τα εργαλεία μας. Για αυτό όταν πάμε σε άλλη περιοχή όπου τα εργαλεία μας δεν είναι γνωστά έχουμε επιτυχίες, που κάποια στιγμή κι εκεί αραιώνουν και σταματούν αφού τα ψάρια τα μαθαίνουν.

Οι τρόποι όπου υπάρχει το φυσικό δόλωμα δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αφού το φυσικό δόλωμα από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης των ψαριών. Για αυτό το παραγάδι και η καθετή που χρησιμοποιούν φυσικά δολώματα εξακολουθούν να μας δίνουν ψάρια όσα χρόνια και αν χρησιμοποιούνται. Αντίθετα τρόποι όπου το τεχνητό δόλωμα κυριαρχεί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου. Εκεί ο ψαράς θα πρέπει να βρει τρόπους να δώσει τη σωστή κίνηση στο τεχνητό του ώστε να μοιάζει όπως το φυσικό ή να τροποποιήσει τους τρόπους αυτούς τοποθετώντας με κάποιον τρόπο φυσικό δόλωμα.

Ο ψαράς που μένει προσκολλημένος σε μια τεχνική που έτυχε κάποτε με αυτήν να πιάσει ψάρια γρήγορα θα απογοητευτεί. Αντίθετα ο ψαράς που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσαρμόζει τους τρόπους ψαρέματος στις υπάρχουσες καταστάσεις και στα δεδομένα που επικρατούν πάντα βγάζει και θα εξακολουθεί να βγάζει ψάρια. Για αυτό μην απορείτε γιατί κάποιοι ψαράδες βγάζουν συνεχώς ψάρια ενώ κάποιοι άλλοι μόνο περιστασιακά.

Νέοι τρόποι ψαρέματος

Πολλές φορές ακούμε από φίλους ψαράδες ή διαβάζουμε στα περιοδικά και στο διαδίκτυο για νέους τρόπους ψαρέματος που φέρουν συνήθως ξενόφερτους τίτλους. Είναι όντως νέοι αυτοί οι τρόποι ή αποτελούν βελτίωση των ήδη υπαρχόντων;

Η απάντηση για τον γνώστη είναι απλή. Δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για μια προσαρμογή ενός παραδοσιακού τρόπου ψαρέματος στα υπάρχοντα δεδομένα. Είναι ένας βελτιωμένος τρόπος ψαρέματος που τον χρησιμοποιούσαν αρκετοί στα ψαρέματά τους, είχαν επιτυχίες αλλά δεν ήθελαν για κάποιους ευνόητους λόγους αυτό να διαδοθεί.

Το εύκολο κέρδος που αποφέρει μια τεχνική που χαρακτηρίζεται καινοτόμα δεν έχει εμπόδια και αναστολές και όλα μπαίνουν σε μαζική παραγωγή. Ειδικό καλάμι, ειδικός μηχανισμός, ειδικό δόλωμα, ειδικά όλα. Ο ψαράς βομβαρδίζεται από χίλιες μεριές και χωρίς να καθίσει και να ψαχτεί ο ίδιος αρπάζει το «δόλωμα» και μπαίνει κι αυτός στο χορό. Το αποτέλεσμα; Γρήγορα απογοητεύεται και ή ξαναγυρίζει στα παλιά ή απομακρύνεται αρκετά από το ψάρεμα.

Όμως μη δούμε μόνο τα αρνητικά. Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και πρέπει ο ψαράς να βλέπει και τις δυο. Ο συναγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών για το καλύτερο προϊόν, δημιουργεί πράγματι αξιόλογα προϊόντα, πολύ καλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα, που βελτιώνουν το ψάρεμά μας και μας δίνουν ακόμα καλύτερες επιτυχίες αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Ας επιλέξουμε αυτά που νομίζουμε ότι αξίζουν τον κόπο και ας τα προσαρμόσουμε στους δικούς μας τρόπους ψαρέματος.

Δολωμένες ζόκες

Η ζόκα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ψαρέματα τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα. Το δολωμένο αγκίστρι μαζί με το βαρίδι που κατεβαίνει προς το βυθό δημιουργεί την αίσθηση της πάλης ενός μικροψάρου με ένα καλαμάρι, μιας σουπιάς, ενός ψαριού και παρασέρνει και το πιο δύσπιστο ψάρι. Αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο ψαράς και καταφέρνει να έχει επιτυχίες στο ψάρεμά του.

Οι επιτυχίες αυτές δεν μπορούν να κρυφτούν. Το απλό όμως του εργαλείου προβληματίζει αφού ποτέ το απλό δεν είναι κι εμπορικό κι έτσι ανακαλύπτονται εξειδικευμένες ζόκες με μορφές καλαμαριού, χταποδιού, σουπιάς, γαρίδας, ψαριού που παρουσιάζονται ως καινοτομία. Στην αρχή και όταν τα ψάρια δεν τις γνωρίζουν καταφέρνουν να ψαρέψουν και μόνες τους όμως γρήγορα τις μαθαίνουν και η χρησιμοποίηση δολώματος φυσικού κρίνεται απαραίτητο.

Η δολωμένη ζόκα, ανεξαρτήτου μορφής και ονοματολογίας κι αν έχει, ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους ψαρέματος. Όλοι μας λίγο πολύ την χρησιμοποιούσαμε αλλά την κρατούσαμε για πάρτι μας. Τελευταία όμως γίνεται αρκετός ντόρος για αυτήν και είναι κρίμα εμείς οι Έλληνες που πρώτοι ψαρέψαμε με αυτήν να δίνουμε τα πρωτεία σε άλλους λαούς να την παρουσιάζουν ως δικιά τους έμπνευση και φιλοσοφία.

Αρμάτωμα ζόκας

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να αρματώσουμε μια οποιαδήποτε ζόκα του εμπορίου ανεξαρτήτου σχήματος κι αν έχει αυτή.

Βλέπουμε μια ζόκα εμπορίου ομοιώματος καλαμαριού όπου θα την αρματώσουμε χρησιμοποιώντας νήμα, δυο αγκίστρια κι ένα κομματάκι λεπτού μαλακού σωλήνα.

Περνάμε το σωληνάκι μέσα στο νήμα μας

Έχοντας το σωληνάκι κοντά στο άκρο του νήματος περνάμε μέσα σε αυτό την ακίδα του αγκιστριού της ζόκας μας

Στη συνέχεια τοποθετούμε το σωληνάκι στο κορμό του αγκιστριού ενώ το σκοινάκι μας το τραβάμε και δένουμε την άκρη του σε ένα σημείο σταθερό της ζόκας μας.

Κόβουμε με ένα ψαλιδάκι το περίσσευμα. Πάντως και αν μείνει δεν δημιουργεί πρόβλημα αφού θα φαίνεται σα μουστάκι καλαμαριού

Βλέπουμε το σκοινάκι μας δεμένο πάνω στη ζόκα. Το μήκος του το κανονίζουμε ανάλογα με το δόλωμα που θα τοποθετήσουμε στη συνέχεια στα αγκίστρια μας

Κόβουμε ένα δεύτερο μικρό κομμάτι σκοινιού ώστε να κατασκευάσουμε ένα διπλάρι και το δένουμε στο πρώτο

Βλέπουμε το διπλάρι μας δεμένο ενώ δυο αγκίστρια παίρνουν σειρά για να δεθούν στις άκρες των σκοινιών.

Το ένα αγκίστρι δέθηκε στο ένα παράμαλλο με τέτοιο τρόπο ώστε το παράμαλλο να αυξομειώνεται

Εδώ βλέπετε το ίδιο παράμαλλο ελαφρά μακρύτερο από την προηγούμενη φωτό

Δένουμε και το άλλο αγκίστρι και η ζόκα μας είναι αρματωμένη κι ετοιμοπόλεμη για το επόμενο ψάρεμά μας.

Αρμάτωμα ζόκας-βαριδιού που φέρει γάντζο

Υπάρχουν στο εμπόριο ζόκες-βαρίδια που αντί για αγκίστρι φέρουν μικρό γάντζο. Ας δούμε πως μπορούμε να αρματώσουμε ένα τέτοιο βάρος.

Εδώ βλέπετε ένα βαρίδι όπου φέρει γάντζο κάτω από τα πλοκάμια του.

Θα χρειαστούμε ένα αγκίστρι με κρίκο κι ένα μικρό κομματάκι σωλήνα

Περνάμε τον κρίκο του αγκιστριού στον γάντζο του βαριδιού

Σφίγγουμε με την πένσα μας τον γάντζο

Περνάμε μέσα από το σωληνάκι την άκρη του παράμαλλου όπου τη δένουμε σε σταθερό σημείο του δολώματος

Το βαρίδι μας είναι έτοιμο αρματωμένο!

Δολωμένοι πλάνοι

Πρόκειται για πλάνους του jigging όπου στη θέση του παράμαλλου με το αγκίστρι υπάρχει μια αρματωσιά περίπου σαν αυτή του φύλακα. Το είδος της αρματωσιάς, το μήκος της και ο τρόπος σύνδεσης των αγκιστριών έχει να κάνει πιο πολύ με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πιο συνηθισμένα δολώματα είναι η σουπιά και το καλαμάρι ενώ αν δεν βρούμε από αυτά τότε χρησιμοποιούμε χταπόδι η ψαροδόλι. Το ζωντανό δόλωμα σίγουρα είναι το καλύτερο ενώ αν δεν βρούμε τότε το νωπό και στην ανάγκη κατεψυγμένο.

Κατεβάζουμε το δολωμένο πλάνο μας στο βυθό με το καλάμι του jigging και αφού πατώσει το ανασηκώνουμε ελαφρά και περιμένουμε τον τσίμπο να έρθει για να καρφώσουμε δυνατά και να πάρουμε το ψάρι που προθυμοποιήθηκε να γευτεί το μεζέ μας.