Cover

Συρτη Φυλακας

Συναγρίδα με Ζωντανό Δόλωμα

Δικαίως έχει πάρει το όνομα της βασίλισσας … τόσο από τα όμορφα χρώματα της όσο και από την εξυπνάδα που την διαπρέπει! Το όνομα αυτής; Συναγρίδα!

Όλοι όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα, σίγουρα διακαής πόθος τους είναι, να έρθουν αντιμέτωπα τα ψαρευτικά τους εργαλεία με μια συναγρίδα. Μικρή είτε μεγάλη σε μέγεθος δεν παύει πάντα να μας εντυπωσιάζει.

Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσει το ψάρεμα της κυρίως με ζωντανό δόλωμα. Όπως προανέφερα είναι ένα πολύ έξυπνο είδος, κάτι που τις περισσότερες φορές την κάνει πολύ επιλεκτική και πολύ καχύποπτη. Σε πολλούς φαντάζει εύκολη η σύλληψη, θεωρώντας πως έχοντας ζωντανό δόλωμα όλα είναι εύκολα. Ναι κάποιες φορές, κάποιες εποχές, σε κάποια βάθη, μπορεί να τη βρούμε ευάλωτη και η σύλληψη της να δείχνει εύκολη. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Είναι ψάρι που ζει σε διάφορα βάθη, από τα πρώτα 10 μέτρα ως ακόμα και τα 200.

Πάμε να δούμε 2 τρόπους που έχουμε επιλέξει για το ψάρεμα της σε συνδυασμό πάντα με το ζωντανό δόλωμα, καλαμάρι και σουπιά.

Ψάρεμα με Ζόκα

Η ζόκα είναι σίγουρα ένας τρόπος που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα της κυρίως σε μεγαλύτερα βάθη. Συνήθως τους χειμερινούς μήνες θα τη βρούμε σε βάθη άνω των 60-80 μέτρων κάτι που η ζόκα δείχνει να είναι η ιδανική λύση και λόγο των ρευμάτων που επικρατούν σε αυτά τα βάθη αλλά και το ότι τα ψάρια είναι πιο δυσκίνητα. Σωστή επιλογή βάρους της ζόκας, ένα καλοστημένο δόλωμα και αν γνωρίζουμε τόπους που τις συγκεντρώνει, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται!

Ψάρεμα με Φύλακα & Κοντοφύλακα

Στη ρηχή ζώνη τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο δύσκολα. Τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τους φθινοπωρινούς τις συναγρίδες θα τις βρούμε ρηχότερα από τα 40-50 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσουμε πολλούς παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη της. Ο θόρυβος, η καλύτερη ορατότητα νερών κ.α. είναι παράγοντες που αυξάνουν τις καχυποψίες της. Λύση σε αυτήν την περίπτωση έρχεται να δώσει η τεχνική του φύλακα ή κοντοφύλακα ανάλογα τους τόπους. Αν γίνεται και χωρίς τη χρήση κάποιας μηχανής αλλά με τη βοήθεια των ρευμάτων ή κάποιας ηλεκτρικής (αθόρυβης) μηχανής, θα είναι ακόμα καλύτερα. Εδώ επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιλογή λεπτής διατομής του παράμαλλου και σε συνδυασμό με ένα δόλωμα πολύ καλά στημένου, αυξάνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες μας!

Όπως και να έχει πάντως όταν μιλάμε για τη συναγρίδα πρέπει να υπολογίσουμε πολλά πράγματα αν θέλουμε να την δούμε στα ψαρευτική μας εργαλεία. Είναι ένα ψάρι πανέξυπνο που σίγουρα θα μας βάλει σε πολλές δοκιμασίες ως προς την σύλληψη της. Επιμονή, παρατήρηση και υπομονή θα παίξουν το ρόλο τους …

Καλή επιτυχία σε όλους!