Cover

Αγωνες-Αθλητικη Αλιεια

Συνέντευξη: Αντώνης Δρόσος, Δις Πρωταθλητής Ελλάδας 2023 στην Αθλητική Αλιεία

Το 2023 είχαμε στην Ελλάδα κάτι το μοναδικό. Ο Αντώνης Δρόσος κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας σε 2 διαφορετικά αθλήματα αλιείας. Στο ψάρεμα με καλάμι και μηχανισμό από την ακτή (το γνωστό μας casting-surfcasting) και στο ψάρεμα με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις (πιο γνωστό ως εγγλέζικο, μπολονέζ, αντένα). Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο ψάρεμα από σκάφος, μαζί με τον αδελφό του Κώστα βγήκαν πρωταθλήτρια ομάδα Ελλάδας 2023. Κάτι το πρωτόγνωρο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες που διενεργούνται πρωταθλήματα αλιείας.

Τον Αντώνη τον γνωρίζουμε εδώ και χρόνια μέσα από την αρθρογραφία του όπου τα άρθρα του έχουν πολλά να μας δώσουν σε όλες τις τεχνικές με τις οποίες καταπιάνεται. Οι πρωτιές του όμως σε διαφορετικά και δύσκολα πρωταθλήματα με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων σε αυτά μας ξάφνιασε ευχάριστα και μας έδωσε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά και να μάθουμε κάποιες άλλες λεπτομέρειες που δεν φαίνονται μέσα από την αρθρογραφία του.

Αντώνη φέτος μας ξάφνιασες όλους ευχάριστα με τις πρωτιές σου στους αγώνες αθλητικής αλιείας. Ήταν ο στόχος σου και κάτι που το περίμενες;

– Οι αγώνες αθλητικής αλιείας αποτελούν ένα μεγάλο σχολείο για όλους τους συμμετέχοντες αφού εκεί μαθαίνουμε από τους συναθλητές μας και βελτιωνόμαστε στο μέγιστο δυνατόν. Η συμμετοχή μου φέτος σε 3 διαφορετικά πρωταθλήματα  είχε σαν βασικό στόχο την ενίσχυση της ομάδας μου, του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Καρύστου με πολυπληθέστερη ομάδα. Η πρωτιά δεν ήταν το βασικό αλλά μια καλή κατάταξη στη βαθμολογία και συγχρόνως μια καλή παρουσίαση σε όλες τις μορφές αλιείας.

– Σε έχουμε συνηθίσει να συμμετέχεις σε αγώνες με σκάφος και να διακρίνεσαι κάθε χρονιά, αφού πάντα είσαι αν όχι στην τριάδα, στη εξάδα σίγουρα μέσα. Στο πρωτάθλημα casting πως και τα κατάφερες τόσο καλά;

– Όπως σας είπα και παραπάνω στο casting συμμετείχα για να δυναμώσω την ομάδα μου. Δεν είμαι από αυτούς που έχουν την πολύ μακρινή βολή, τον σούπερ εξοπλισμό και την εξειδίκευση θα έλεγα στη συγκεκριμένη τεχνική. Ήθελα να δείξω στους νέους αθλητές της ομάδας μου, ότι μπορούμε και με απλό εξοπλισμό να συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα και να τα καταφέρουμε να διακριθούμε. Σίγουρα ο καλός εξοπλισμός βοηθά, αλλά αυτό που παίζει τη μεγάλη σημασία είναι το πως θα καταφέρουμε με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μας να πετύχουμε τα μέγιστα.

Άρα η επιτυχία ήρθε με απλό εξοπλισμό;

– Το πρωτάθλημα φέτος είχε 5 αγωνιστικές σε 2 διαφορετικές περιόδους. Στους 2 πρώτους αγώνες ο εξοπλισμός ήταν αυτός που χρησιμοποιούσα σε απλά casting ψαρέματα, ελαφρύς για μουρμούρες από αμμουδιά αλλά και λίγο πιο βαρύς για ψαρέματα σε κύμα. Καλάμια τηλεσκοπικά που να ρίχνουν μολύβια 50-100 γραμμάρια κι ένα καλαμάκι του feeder με μηχανισμό spinning για μικρά μολυβάκια και ψαρέματα κοντά στην ακτογραμμή.

– Τι ήταν αυτό που έκανε το συγκεκριμένο εξοπλισμό ιδανικό για τους αγώνες;

– Προσπάθησα το συγκεκριμένο εξοπλισμό να τον αξιοποιήσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Στους 2 μηχανισμούς του casting που χρησιμοποίησα έβαλα όσο το δυνατόν μικρότερες διαμέτρους πετονιάς και νήματος. Ο ένας μηχανισμός γέμισε με 14άρα πετονιά και ο άλλος με νήμα διαμέτρου 0,08mm. Ο μηχανισμός του spinning με νήμα διαμέτρου 0,06mm. Αν μου λέγανε κάποτε για τέτοιες μικρές διαμέτρους θα νόμιζα ότι με δουλεύουν. Όμως τώρα που τις δοκίμασα κι εγώ αφού έτσι ψαρεύουν στους αγώνες στο εξωτερικό, σας τις συνιστώ να τις δοκιμάσετε κι εσείς στα δικά σας ψαρέματα. Με τις μικρές διαμέτρους κέρδισα απόσταση στη βολή ενώ ίσως καταπολέμησα αρκετά καλά κι ένα πρόβλημα που είχαμε στους 2 πρώτους αγώνες, την ύπαρξη «μαλούπας» στο βυθό. Βέβαια εννοείται ότι μετά τη λεπτή πετονιά ή το νήμα ακολουθούσε ένα σωστό shock leader. Στους επόμενους 3 αγώνες που πραγματοποιήθηκαν μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα σε άλλες παραλίες και με διαφορετικές συνθήκες και βρισκόμενος στην πρώτη θέση στη βαθμολογία, έχοντας και χορηγό την εταιρία Εν Πλω Καλαιτζή, αναβάθμισα τον εξοπλισμό μου με ένα τρίσπαστο lengering καλάμι 80-120 γραμμάρια κι ένα καλύτερο feeder καλάμι.

– Αυτό που ακούστηκε από πολλούς συναθλητές σου μετά τους 2 πρώτους αγώνες ήταν οι αρματωσιές της «καθετής» όπως τις αποκαλούσαν που χρησιμοποιούσες και που προσπάθησαν όλοι να κατασκευάσουν στους 3 τελευταίους αγώνες. Ήταν αυτό ένα από τα μυστικά της επιτυχίας;

– Σίγουρα οι λεπτές και καλοφτιαγμένες αρματωσιές παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε όλες τις τεχνικές. Στους 2 πρώτους αγώνες είχα φροντίσει να φτιάξω όλες εκείνες τις αρματωσιές που με συμβούλευαν οι συναθλητές μου, αλλά είχα μαζί μου και τις λεπτές αρματωσιές της καθετής που εγώ τις χρησιμοποιώ και στα απλά δικά μου ψαρέματα casting με επιτυχία. Δοκιμάζοντας τις δικές μου αρματωσιές και βλέποντας ότι δουλεύουν καλύτερα από τις υπόλοιπες, αφού τα ψάρια ήταν αρκετά κοντά στην ακτογραμμή, επέμενα σε αυτές και είδα ότι δικαιώθηκα αφού κατάφερα στους 2 πρώτους αυτούς αγώνες να πάρω την πρώτη θέση στο τομέα μου.

-Στους υπόλοιπους 3 αγώνες ακολούθησες την ίδια τακτική;

-Επειδή πολλοί με μιμήθηκαν σε αυτούς τους αγώνες και προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τη δικιά μου τεχνική, πρόσθεσα κάποιες μακρύτερες βολές για εξερεύνηση μεγαλύτερου εύρους βυθού, ειδικά μετά τα μισά του κάθε αγώνα που τα ψάρια είχαν απομακρυνθεί από την ακτογραμμή και ήταν πολύ μακριά.

-Κάποιο άλλο «μυστικό» που σε οδήγησε στην επιτυχία στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

– Το μεγάλο «μυστικό» για όλους τους αγώνες αλιείας και για όλα τα πρωταθλήματα είναι η ταχύτητα. Θα πρέπει ο αθλητής να χάνει τον ελάχιστο χρόνο και να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κινήσεις όλες πρέπει να γίνονται συγχρονισμένες που να μην έχουν χάσιμο χρόνου. Η ψαρεύτρα σου καλά τακτοποιημένη που να μπορείς όλα να τα έχεις δίπλα σου. Ρίχνεις τη δολωμένη αρματωσιά στο νερό και όσο αυτή ψαρεύει εσύ δολώνεις μια άλλη που την έχεις έτοιμη δίπλα σου. Οι δολωσιές σου φροντίζεις να είναι ευπαρουσίαστες και να έχουν το ανάλογο μέγεθος με το αγκίστρι που χρησιμοποιείς και τα ψάρια που απευθύνεσαι. Για παράδειγμα τον ακροβάτη εγώ τον έκανα 3 δολωσιές και γέμιζα το τριπλαράκι μου με ένα σκουλήκι, αφού πρώτα του αφαιρούσα το κεφάλι. Με το που σηκώνεις την αρματωσιά σου που είναι στο νερό, ανεξάρτητα αν έχει ψάρι ή όχι, την αλλάζεις με μια δολωμένη που έχεις δίπλα σου, την ρίχνεις να ψαρεύει και στη συνέχεια ξεψαρίζεις και δολώνεις την αρματωσιά που έβγαλες πριν από το νερό για να είναι πανέτοιμη στη συνέχεια. Επίσης φροντίζεις να παρακολουθείς τι κάνουν οι υπόλοιποι συναθλητές σου που είναι στον ίδιο τομέα με σένα, αν βγάζουν ψάρια κοντά ή μακριά, τι αρματωσιές χρησιμοποιούν αν βγάζουν ψάρια και φροντίζεις να προσαρμόζεσαι στα υπάρχοντα δεδομένα.

-Ας αφήσουμε το casting και ας πάμε στους αγώνες φελλού. Τι έχεις να μας πεις για αυτούς;

– Εδώ επειδή οι συμμετέχοντες αθλητές είναι πολλοί, για να καταφέρεις να περάσεις στους τελικούς πρέπει να τερματίσεις αρκετά καλά στους περιφερειακούς αγώνες όπου συμμετέχεις. Έτσι είχαμε μια πρώτη θα λέγαμε πρόκριση στους περιφερειακούς με αρκετά ψάρια σε βαθιά νερά και με δύσκολες καιρικές συνθήκες πολλές φορές, αφού οι αγώνες ήταν χειμωνιάτικοι. Στους τελικούς που διεξαγόντουσαν στη μαρίνα της Καλλιθέας,  στο Σαρωνικό κόλπο τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Εκτός από ότι είχες να αντιμετωπίσεις τους καλύτερους αθλητές που είχαν προκριθεί από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, αγωνιζόσουνα σε μια χιλιοψαρεμένη τράπεζα, που είχε χαρτογραφηθεί από τους περισσότερους, πιθαμή προς πιθαμή. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη περιοχή διαφέρει από μήνα σε μήνα και πολλές φορές από ώρα σε ώρα κι έπρεπε να προσαρμοστείς καλύτερα στα υπάρχοντα κάθε στιγμή δεδομένα.

Εδώ ποια τακτική ακολούθησες;

– Θα μπορούσα να πω ότι τις 3 μέρες που διήρκησε το πρωτάθλημα αυτό, ακολούθησα διαφορετική τακτική την κάθε μέρα. Την πρώτη μέρα ασχολήθηκα με τα ψάρια που ήταν δίπλα στο ντόκο αφού εκεί είδα ότι υπήρχε ενδιαφέρον και δικαιώθηκα. Με ένα μικρό ελαφρύ καλαμάκι του εγγλέζικου και λεπτά παράμαλλα αναζητούσα σπαράκια, χάνους, κοκωβιούς και χειλούδες. Τη δεύτερη μέρα που τα ψάρια δίπλα στο ντόκο είχαν τρομάξει ή είχαν ψαρευτεί την προηγούμενη μέρα ασχολήθηκα με το απίκο και τα μικρόψαρα που είχαν κατακλύσει την περιοχή. Ελάχιστα γραμμάρια το καθένα όμως αν ήσουν γρήγορος κατάφερνες να πάρεις αρκετά. Εδώ να πούμε ότι στο 5μετρο απίκο καλάμι, του είχα τοποθετήσει μια ελαφριά κορυφή για να μπορώ να χρησιμοποιώ λεπτές πετονιές που να μην σπάνε με το κάρφωμα. Την τρίτη μέρα, το ψάρεμα γίνηκε αρκετά μακριά, αναζητώντας μεγαλύτερα ψάρια αφού έβλεπα ότι συναθλητής μου στον τομέα είχε βγάλει αρκετά και μεγάλα ψάρια κι αν ήθελα να κρατηθώ ψηλά στη βαθμολογία έπρεπε να αναζητήσω κι εγώ κάτι αντίστοιχο. Το πάλεψα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο καταφέρνοντας να βγάλω ψάρι και με το σφύριγμα της κόρνας και μάλιστα αρκετά μεγάλο.

– Τρεις μέρες, τρεις διαφορετικές τεχνικές! Αν ακολουθούσες μία θα τα κατάφερνες;

– Αν ακολουθούσα μια τεχνική και την εφάρμοζα σωστά ίσως να έπαιρνα μια αρκετά καλή θέση στη βαθμολογία όπως ο συναθλητής μου από την Κρήτη όπου ψαρεύοντας μόνο μικρόψαρα κατάφερε να τερματίσει δεύτερος, αλλά όχι την πρώτη θέση. Αυτή η εναλλαγή τακτικής πιστεύω ήταν αυτό που μου έδωσε την πρώτη θέση.

– Ας πάμε τώρα και λίγο στους αγώνες με σκάφος. Κι εδώ τα πήγες αρκετά καλά! Πρωταθλήτρια ομάδα ο όμιλός σου, μέσα στην πεντάδα εσύ!

– Στο πρωτάθλημα με σκάφος πάντα ο όμιλός μου καταφέρνει να διακρίνεται έχοντας αθλητή ή αθλητές στην εθνική ομάδα. Εδώ φέτος στην εξάδα έχουμε 3 αθλητές, πρωταθλητή τον αδελφό μου Κώστα, πρωταθλήτρια ομάδα την Κάρυστο με μένα και τον αδελφό μου. Η καθετή είναι ένα άθλημα με μεγάλο ενδιαφέρον που πάντα συμμετέχω.

– Φέτος με τις επιτυχίες σου είχες τη δυνατότητα να συμμετάσχεις στο εξωτερικό με 3 διαφορετικές εθνικές. Casting, φελλό και σκάφος. Εσύ τι επέλεξες και γιατί;

– Το να συμμετέχεις και με τις 3 εθνικές σε 3 διαφορετικές αποστολές είναι δύσκολο, αδύνατο θα έλεγα για μένα που δεν είμαι αργόσχολος κι έχω μια δουλειά που πρέπει να βρίσκομαι καθημερινά κοντά της. Πέρα από τα έξοδα της κάθε αποστολής, οι μέρες είναι αυτό που εμένα με έκανε να διαλέξω μία αποστολή και να μην συμμετέχω στις υπόλοιπες δύο. Με την καθετή έχω πάει σε παγκόσμιο, στο Μαυροβούνιο κι έχω αποκτήσει από εκεί κάποιες εμπειρίες. Με το casting ήδη έχω να συμμετάσχω σε διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στην Κύπρο στα μέσα του Νοέμβρη, αφού η συμμετοχή μου και τα έξοδα είναι καλυμμένα. Βλέπεις σε ένα νυκτερινό αγώνα casting, που πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο, το πρώτο δώρο στους νικητές ήταν αυτή η συμμετοχή. Οπότε λογικό είναι η συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Φελλού το Σεπτέμβριο στην Ιταλία.

– Για πολλούς θεωρήστε ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας ψαράς και αυτό μας το πιστοποιείς κάθε φορά με τις επιτυχίες σου. Τελειώνοντας αυτήν τη συνέντευξη θα ήθελα να μου πείτε τι προτιμάτε καλύτερα. Το απλό ψάρεμα ή τους αγώνες και την αθλητική αλιεία;

– Θα έλεγα και τα δυο. Το απλό ψάρεμα για χαλάρωση, έξοδο από τη ρουτίνα και γέμισμα των «μπαταριών» για να αντιμετωπίσεις στη συνέχεια τα προβλήματα της καθημερινότητας και την αθλητική αλιεία για βελτίωση της τεχνικής σου και την ολοκλήρωσή σου ως ψαράς.

Θα συμβούλευες τους απλούς ψαράδες να ασχοληθούν και με την αθλητική αλιεία;

-Αν θέλουν να γίνουν καλύτεροι ψαράδες, σίγουρα ναι. Αυτά που έχει να μας δώσει η συμμετοχή μας σε ένα αγώνα πρωταθλήματος ή σε ένα διεθνή αγώνα δεν μπορούν να μας τα προσφέρουν όσες ώρες κι αν ψαρεύουμε απομονωμένοι μόνοι μας.

-Σε ευχαριστούμε! Καλή Επιτυχία στα επόμενα βήματά σου!

  • Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε και στο Κυπριακό Περιοδικό «Το Ψάρεμα & Τα Μυστικά του» τεύχος 63.