Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Παράμαλλο, Τεχνητό & Τρόπος Σύνδεσης

Στην άκρη του παράμαλλου, από ότι ξέρουμε, πρέπει να συνδέσουμε το δόλωμά μας. Ποιος είναι όμως ο πιο κατάλληλος τρόπος ώστε το δόλωμά μας να πλέει σωστά και να παρουσιάζει φυσιολογική πλεύση;

Ένα δόλωμα το οποίο κινείται φυσιολογικά στο βυθό, όπως ακριβώς θα κινιόταν ένα ψάρι ή ένα καλαμάρι, σίγουρα θα προσελκύσει κοντά του τα μεγάλα θηράματα. Αντίθετα, ένα δόλωμα που δεν πλέει σωστά, όχι μόνο δε θα προσελκύσει κοντά του θήραμα, αλλά θα το απωθήσει.

Υποθέτοντας ότι το τεχνητό δόλωμα που έχουμε σκοπό να συνδέσουμε στο παράμαλλό μας έχει κατασκευαστικά καλή πλεύση, κάτι που έχουν όλα τα δολώματα των γνωστών εταιριών κατασκευής δολωμάτων, αυτό που μένει σε μας είναι να το συνδέσουμε κατάλληλα ώστε να διατηρήσουμε αυτή την πλεύση.

Κόμπος

Ο πιο εύκολος κι απλός τρόπος, είναι ο κόμπος. Όχι όμως οποιοσδήποτε κόμπος, αλλά αυτός που θα του επιτρέπει να κολυμπά σωστά.

Σε πολλές συσκευασίες τεχνητών, θα βρούμε κόμπους που προτείνουν οι κατασκευαστές και που ταιριάζουν στο δόλωμά μας. Κάποιοι ίσως φαίνονται εύκολοι κι άλλοι δύσκολοι. Η εξάσκηση είναι που θα μας βοηθήσει να τους κάνουμε σωστά και γρήγορα. Ποιους θα επιλέξετε, είναι προσωπική σας επιλογή, αφού όλοι είναι σωστοί. Επιχειρήστε να δέσετε το τεχνητό σας με όλους και αυτόν που θεωρήσετε ότι τον έχετε μάθει σωστά και σας εξυπηρετεί, κρατήστε τον για να τον εφαρμόζεται στα δολώματά σας.

Δείτε αναλυτικά τον κόμπο της Rapala εδώΟ κόμπος της Rapala

Ο κόμπος της Sure Bite σε 4 βήματα

 

Τεχνητό έτοιμο δεμένο από τον κατασκευαστή που εμείς δεν χρειάζεται να παρέμβουμε καθόλου

Παραμάνα

Αν είστε από τους τύπους που αλλάζουν τακτικά δολώματα κατά τη διάρκεια του ψαρέματός σας, τότε αυτό που θα σας εξυπηρετήσει είναι η παραμάνα. Ο κόμπος στο τεχνητό μπορεί να το αφήνει να κολυμπά πολύ πιο ελεύθερα, όμως απαιτεί χρόνο. Στην παραμάνα με ένα άνοιγμα κι ένα κλείσιμο, έχουμε τοποθετήσει εύκολα οποιοδήποτε δόλωμα επιθυμούμε.

Σύνδεση τεχνητού με παραμάνα

Αφήνουμε πρώτα στην άκρη όλες αυτές που είναι ευμεγέθεις και πιάνουν όγκο, αφού χαλούν με την αντίστασή τους την πλεύση του δολώματος. Από τις πιο μικρές θα αποκλείσουμε αυτές που δεν είναι αντοχής και από τις υπόλοιπες θα επιλέξουμε μία, η οποία ασφαλίζει και δεν υπάρχει κίνδυνος να αποσυνδεθεί το δόλωμά μας. Συνήθως στη συσκευασία πάνω αναγράφεται η αντοχή τους είτε σε λίμπρες, είτε σε κιλά κι έτσι έχουμε μια πρώτη ένδειξη στο τι θα επιλέξουμε. Αλλά και στα καταστήματα με είδη αλιείας αν ζητήσουμε παραμάνες αντοχής κι ασφαλείας για συρτή βυθού, σίγουρα θα μας δώσουν τις κατάλληλες, αν ασφαλώς ο καταστηματάρχης είναι γνώστης του ψαρέματος.

Παραμάνες κατάλληλες για σύνδεση τεχνητών

Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβάλουμε σε αντοχή με παραμάνα πολύ δυνατότερη από ότι είναι το παράμαλλό μας. Δηλαδή αν το παράμαλλο μας έχει αντοχή 50lbs, δε θα βάλουμε παραμάνα 150 ή 200lbs. Θα επιλέξουμε παραμάνα λίγο δυνατότερη, π.χ. 60 ή 70lbs, που είναι σχετικά μικρή και δεν θα χαλάει την πλεύση του δολώματός μας.

Παραμάνα στριφτάρι

Το παράμαλλό μας στη μία του άκρη που συνδέεται με την υπόλοιπη αρματωσιά έχει στριφτάρι, ώστε να ξεστρίβει και να μην βερινιάζει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί φίλοι που χρησιμοποιούν και δεύτερο στριφτάρι μαζί με την παραμάνα τους στο άλλο άκρο, εκεί που συνδέουν το τεχνητό τους. Αν κι εμείς επιλέξουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να φροντίσουμε το στριφτάρι αυτό να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο όγκο, αλλά να έχει τις αντοχές που θα έχει και η παραμάνα μας.

Στριφτάρι παραμάνα για σύνδεση τεχνητών. Βλέπετε ότι η παραμάνα είναι ασφαλείας ενώ το στριφτάρι αρκετά μικρό αλλά με μεγάλη αντοχή

Εννοείται ότι στριφτάρι και παραμάνα θα πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά, να πλένονται με γλυκό νερό και να αντικαθιστώνται όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία φθοράς τους.