Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Επιλέγοντας το Κατάλληλο Βαρίδι

Στα καταστήματα με είδη αλιείας θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία από βαρίδια, που προορίζονται για συρτή. Κάποιο κατάστημα μπορεί να έχει την α’ ποικιλία, ενώ κάποιο άλλο, τη β’ ποικιλία. Οι ποικιλίες αυτές μπορεί να είναι διαφορετικές, αφού όλα τα καταστήματα δεν εφοδιάζονται από τους ίδιους κατασκευαστές.

Επιλογή βαριδιού

Εμείς προτού καταλήξουμε στην επιλογή του δικού μας βαριδιού, καλό είναι να έχουμε μια εικόνα από τα διαφορετικά είδη που μπορούμε να επιλέξουμε και στη συνέχεια κάνουμε την επιλογή.

  • Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι όλα μας τα βαρίδια να είναι ίδιου βάρους και ίδιου τύπου, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά και με ακρίβεια το βάθος που θα κατέβει το δόλωμά μας. Τυχόν ανομοιομορφίες των βαριδιών θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στο μέτρημα με συνέπεια σκαλώματος στο βυθό.
  • Επειδή στο νερό αμολάμε αρκετά βαρίδια και το βάρος της συνολικής αρματωσιάς είναι μεγάλο, θα πρέπει το σημείο δεσίματος των βαριδιών να είναι γερό και να αντέχει όλο αυτό το βάρος.
  • Επίσης να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα μολύβια τοποθετούνται κάπου μαζί και πέφτουν στο νερό ένα ένα. Για να μην υπάρχουν μπερδέματα της αρματωσιάς, θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο λιτά και χωρίς ιδιαίτερα παρελκόμενα.
  • Τελευταία αφήσαμε το σχήμα τους. Ένα σχήμα που πρέπει να είναι υδροδυναμικό, ώστε να δημιουργεί τη λιγότερη δυνατή αντίσταση κατά το σύρσιμό τους στο νερό.

Βαρίδι ελιά: Βαρίδι που έχει το σχήμα ελιάς με τρύπα στη μέση, για να περνά η πετονιά.

Χρησιμεύει συνήθως σαν οδηγός.

Μακρόστενο συρόμενο: Συρόμενο μακρόστενο μολύβι που χρησιμεύει επίσης σαν οδηγός. Χρησιμοποιείται στην ελαφριά συρτή αφρού και βυθού.

 

Μολύβι συρτής με σπείρα: Ένα κλασικό μολύβι συρτής. Έχει την ιδιότητα να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα στην αρματωσιά μας.

Χρησιμεύει κυρίως για συμπλήρωμα μολυβιού και όχι για κάτι σταθερό και μόνιμο, αφού οι συρμάτινες σπείρες δημιουργούν πρόβλημα στην αποθήκευση της αρματωσιάς.

Κλασικό μολύβι συρτής βυθού: Από τα πιο κλασικά μολύβια συρτής βυθού. Οι δυο τρύπες χρησιμεύουν για να δένεται η μάνα της αρματωσιάς.

Καλό για το αρμάτωμά μας, με ένα μειονέκτημα. Αν το τσακίσουμε στην τρύπα μπορεί να κοπεί, ιδιαίτερα στα μικρά μεγέθη.

Μολύβι συρτής βυθού με συρμάτινες θηλιές: Από τα πλέον συνηθισμένα μολύβια για το αρμάτωμα της συρτής βυθού.

Η μάνα δένεται στις δύο συρμάτινες θηλιές.

Δετό μολύβι συρτής βυθού: Μολύβι επίσης κατάλληλο για το αρμάτωμα συρτής βυθού. Με δύο τρύπες για να δένεται η μάνα και αρκετά ματζόβολο. Χρήσιμο γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν πολλά μολύβια στη συρτή τους.

Μολύβι με στριφτάρι: Μολύβι που φέρει στριφτάρι για ξέστριμα της αρματωσιάς.

Σε μικρά μεγέθη, χρησιμοποιείται σαν οδηγός, όπου στο στριφτάρι δένεται το παράμαλλο.

Μολύβια συρτής χωρίς κόμπο: Γι’ αυτούς που δεν θέλουν να γεμίζουν με κόμπους τη συρτή βυθού. Έχουν βάρος 160 γρ., όσο δηλαδή ένα συνηθισμένο μολύβι συρτής βυθού. Η ιδιομορφία τους είναι στα αυλάκια όπου πάνω τους τυλίγεται το νήμα ή η πετονιά.

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε στη συρτή μας το σωστό βάρος και στην επιθυμητή για μας θέση. Έτσι γλιτώνουμε τους 80 και βάλε κόμπους μιας συνηθισμένης συρτής ενώ συγχρόνως πετυχαίνουμε καλύτερο πλανάρισμα λόγω υδροδυναμικότητας των μολυβιών. Αν μάλιστα θέλουμε να αρματώσουμε σε ρόδα μια μικρή συρτή βυθού, αυτό είναι εύκολο με τα συγκεκριμένα μολύβια αφού το τύλιγμα της αρματωσιάς γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο. Για να σιγουρέψουμε τη θέση των μολυβιών με μια πένσα πιέζουμε τις δύο άκρες τους.