Συρτη Βυθου
Συρτή Βυθού: Ποντάρισμα Μολυβιών – Για να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή το βάθος πλεύσης του δολώματός μας
Το βάθος που κινείται το δόλωμά μας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας. Αν είμαστε ψηλά δεν πρόκειται να έχουμε τσίμπο, ενώ αν είμαστε πολύ χαμηλά, θα σκαλώσουμε και θα χάσουμε τεχνητό και ίσως και κάποια βαρίδια. Άρα θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε το βάθος πλεύσης του δολώματος, έτσι ώστε συγκρίνοντάς το με το βάθος που δείχνει το βυθόμετρο, να ξέρουμε σε πόση απόσταση κινείται από το βυθό.
Το βάθος πλεύσης του δολώματος καθορίζεται από τον αριθμό των μολυβιών (αυτό όταν κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα και σε ευθεία γραμμή). Δηλαδή ανάλογα με το πόσα μολύβια θα έχουμε στο νερό, θα κατέβει αντίστοιχα και το δόλωμά μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των μολυβιών που βρίσκονται στο νερό.
Το να καθίσουμε και να μετράμε ένα ένα τα μολύβια που πέφτουν στο νερό, είναι μια λύση. Όταν όμως αρχίσουμε να ανεβοκατεβάζουμε μολύβια, γιατί αλλάζει το βάθος ή πιάσουμε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους στο σκάφος, το μέτρημα ξεχνιέται ή μπερδεύεται. Έτσι ένα πιθανό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη συρτή μας. Συνεπώς ο τρόπος μέτρησης δεν είναι ο ιδανικός.
Η άλλη λύση είναι να γράψουμε με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο τον αριθμό κάθε μολυβιού ξεκινώντας από το μολύβι που είναι το κοντινότερο στο δόλωμα. Όμως το θαλασσινό νερό δεν θα αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα νούμερα στα μολύβια και θα σβηστούν. Άρα πάλι είμαστε στο αρχικό στάδιο, δηλαδή και αυτή η λύση δεν είναι η ιδανική.
Η τρίτη λύση και αυτή που σας προτείνουμε, είναι το ποντάρισμα των μολυβιών.
Ποντάροντας τα μολύβια με τους αντίστοιχους αριθμούς, έχουμε ανάγλυφα κάθε στιγμή τον αριθμό κάθε μολυβιού, ο οποίος δεν φεύγει σχεδόν με τίποτα. Έτσι και να μιλήσουμε και να ανεβοκατεβάσουμε πολλές φορές τη συρτή μας, αλλά κι έπειτα από αρκετά ψαρέματα, θα γνωρίζουμε τον αριθμό των μολυβιών που βρίσκονται κάθε φορά στο νερό. Η καλύτερη, πρακτικότερη και ιδανικότερη λύση για να γνωρίζουμε το βάθος πλεύσης.
Διαδικασία Πονταρίσματος
Άλλες λεπτομέρειες
- Το μαρκάρισμα όλων των μολυβιών γίνεται συνήθως πριν την κατασκευή της συρτής μας. Γνωρίζουμε με πόσα μολύβια θα αρματώσουμε τη συρτή και αρχίζουμε το μαρκάρισμα από το νούμερο 1 μέχρι τον αριθμό που είναι το τελευταίο μας μολύβι.
- Αν η συρτή μας είναι ήδη αρματωμένη, τότε ξεκινάμε το μαρκάρισμα από το μολύβι που βρίσκεται πιο κοντά στο παράμαλλο και συνεχίζουμε με τα επόμενα.
- Όταν φτάσουμε σε μαρκάρισμα διψήφιου αριθμού, π.χ. 10, 11, κ.λπ., τότε θα χτυπήσουμε 2 νούμερα πάνω στο μολύβι. Δηλαδή για το νούμερο 10, θα χτυπήσουμε πρώτα το 1 και στη συνέχεια δίπλα του το 0.
- Δεν χτυπάμε με όλη μας τη δύναμη την πόντα, γιατί το μολύβι είναι αρκετά μαλακό και ο αριθμός χαράζεται σχετικά εύκολα.
Ποντάρισμα 2 ψηφίων
Διαφορετική αρίθμηση
Πολλοί ψαράδες αντί να καταγράφουν τους αριθμούς των μολυβιών με την αρίθμηση 1, 2, 3… που δηλώνει αριθμό μολυβιού που είναι στο νερό, καταγράφουν στο κάθε μολύβι τον αριθμό των μέτρων που βρίσκεται το τεχνητό τους. Η καταγραφή αυτή γίνεται ως εξής: Αν γνωρίζουν ότι το κάθε μολύβι κατεβάζει 2 μέτρα κάτω το δόλωμα, τότε στο πρώτο μολύβι χτυπούν το νούμερο 2 (2 μέτρα υπολογίζουν το βάθος πλεύσης του δολώματός τους). Στο επόμενο χτυπούν το 4, στη συνέχεια το 6 και πάει λέγοντας.
- Το πλεονέκτημα που έχει αυτή η αρίθμηση είναι ότι ξέρουμε ανά πάσα στιγμή το βάθος πλεύσης του δολώματος, χωρίς να κάνουμε κανένα υπολογισμό.
- Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούμε να αυξομειώσουμε ταχύτητα, γιατί ανέβασμα ή κατέβασμα της ταχύτητας διαφοροποιεί τα μέτρα που κατεβαίνει το δόλωμα. Επίσης, υπάρχει διαφοροποίηση από είδος δολώματος σε άλλο. Άλλα τεχνητά κατεβαίνουν 1 μέτρο και άλλα 6 και μπορεί και ακόμη περισσότερο.
Συμπέρασμα: Η παραπάνω αρίθμηση εξυπηρετεί αυτούς που ψαρεύουν με συγκεκριμένη πάντα ταχύτητα και με συγκεκριμένο είδος τεχνητού.