Συρτη Βυθου
Συρτή Βυθού: Ψάρεμα με 2 ή και 3 Παράμαλλα
Τα ψάρια συνήθως βρίσκονται όλα μαζί συγκεντρωμένα. Αυτό γίνεται είτε από ψάρια του ίδιου είδους, π.χ. συναγρίδες, στήρες, είτε από ψάρια διαφορετικού είδους, π.χ. συναγρίδες με στήρες και σφυρίδες.
Το πέρασμα της συρτής μας μέσα από το συγκεκριμένο τόπο λογικό είναι να πιάσει κάποιο από τα ψάρια αυτά. Στη συνέχεια, θα πρέπει ο ψαράς να ξαναπεράσει από εκεί και αν δεν τα έχει τρομάξει, να προσπαθήσει να πάρει κι ένα δεύτερο. Επειδή όμως το τελευταίο δεν είναι πάντα εύκολο ή εφικτό, υπάρχει η λύση των δύο παράμαλλων.
Άλλη περίπτωση που τα δύο παράμαλλα είναι χρήσιμα, είναι όταν ψαρεύουν τα δολώματά τους σε διαφορετικό ύψος. Με αυτό τον τρόπο αναζητούμε ψάρια που βρίσκονται σε διαφορετική απόσταση από το βυθό.
Επίσης, μπορούμε με τα δύο παράμαλλα να κάνουμε δοκιμές και πειράματα στα δολώματά μας. Για παράδειγμα, να βάλουμε στο ένα παράμαλλο ένα δόλωμα που ξέρουμε ότι δουλεύει και στο δεύτερο ένα δόλωμα που θέλουμε να δούμε τις ικανότητές του. Έτσι έχουμε το καλό δόλωμα για να πιάσει τα ψάρια, ενώ το δεύτερο λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε δύο δολώματα διαφορετικού μεγέθους. Ένα μεγάλο κι ένα μικρότερο. Έτσι ανάλογα με το τι ψάρι υπάρχει στην περιοχή, θα έχουμε τσίμπημα στο ανάλογο μέγεθος δόλωμα με το ανάλογο μέγεθος.
Τι αναζητούμε
Από το προηγούμενο αυτό που θέλουμε στο ψάρεμα με δύο παράμαλλα είναι να έχουμε διαφορετικά δολώματα στο κάθε παράμαλλο. Να ψαρεύουν τα δολώματα σε διαφορετικό ύψος. Να είναι πολλές φορές διαφορετικού μεγέθους για να απευθυνόμαστε σε διαφορετικού μεγέθους ψάρια. Τελευταίο αφήσαμε το σημαντικότερο. Να μην μπερδεύονται μεταξύ τους. Αν μπερδευτούν, τότε όσα μίλια κι αν τραβάμε δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα.
Πώς το επιτυγχάνουμε
Για να πετύχουμε όλα αυτά που επιθυμούμε ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
- Διαλέγουμε δολώματα με διαφορετικό βάθος πλεύσης. Για παράδειγμα ένα δόλωμα με μεγάλη γλώσσα που βυθίζεται στα 4 μέτρα κι ένα δόλωμα με μικρή γλώσσα που βυθίζεται στο 0,5 μέτρο.
- Χρησιμοποιούμε διαφορετικού μήκους παράμαλλο. Στο ένα δόλωμα τοποθετούμε παράμαλλο 5 οργιές και στο άλλο 8. Έτσι τα δολώματα βρίσκονται σε διαφορετική απόσταση.
- Προσέχουμε το σημείο σύνδεσης των δύο παράμαλλων. Για να μην στρίβουν μεταξύ τους τα παράμαλλα, θα πρέπει στο σημείο που ενώνονται και τα δύο μαζί στη μάνα, να υπάρχει κάτι το οποίο να το αποτρέπει. Αυτό συνήθως είναι η χρησιμοποίηση διαφορετικών στριφταριών στο κάθε παράμαλλο που θα ενωθούν στη μάνα με τη βοήθεια ενός κρίκου.
Προτάσεις
Οι δικιές μας προτάσεις είναι οι εξής:
- Αφού επιλέξουμε τα δύο δολώματα διαφορετικής πλεύσης, τοποθετούμε σε αυτό που βυθίζεται περισσότερο, ένα παράμαλλο 70άρι, 5 οργιές μήκος. Στο δόλωμα με τη μικρότερη πλεύση τοποθετούμε ένα παράμαλλο 60άρι, 7-8 οργιές. Οι άκρες των παράμαλλων καταλήγουν σε στριφτάρι. Τα δύο αυτά στριφτάρια των παράμαλλων και το στριφτάρι του οδηγού, ενώνονται με τη βοήθεια ενός ισχυρού κρίκου.
- Εδώ στο στριφτάρι του οδηγού έχουμε δύο κρίκους όπου πάνω τους δένουμε τα δύο παράμαλλα.
- Εδώ στο στριφτάρι του οδηγού υπάρχει δεμένο το μακρύ παράμαλλο. Το κοντό παράμαλλο ενώνεται με τη βοήθεια μιας ενισχυμένης παραμάνας. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έχουμε μετά την παραμάνα ένα ενισχυμένο στριφταράκι τύπου βαρελάκι.
Ρίξιμο στο νερό
Εφόσον έχουμε δώσει μια ταχύτητα στο σκάφος γύρω στα 2 μίλια, ρίχνουμε το πρώτο ψαράκι με το μεγάλο παράμαλλο στο νερό και περιμένουμε να τεντώσει το παράμαλλο μέχρι να φτάσει στο μεγάλο στριφτάρι.
Στη συνέχεια, περνάμε στην παραμάνα το μικρό στριφτάρι του δεύτερου παράμαλλου (αν είμαστε στην τρίτη περίπτωση) και αμολάμε το δεύτερο τεχνητό σιγά σιγά μέχρι να τεντώσει το παράμαλλό του. Αν υπάρχει μια γωνία γύρω στις 25 μοίρες ανάμεσα στα δύο παράμαλλα, τότε τα τεχνητά μας κολυμπούν σωστά και μπορούμε να κατεβάσουμε την υπόλοιπη συρτή μας κανονικά στο νερό.
Ψάρεμα με τρία παράμαλλα
Σε περίπτωση που ψαρεύουμε σε ισοβαθή, δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο βάθος για μεγάλη απόσταση, μπορούμε να προσθέσουμε και τρίτο ψαράκι στη συρτή μας. Ο τρόπος είναι με τη βοήθεια παραμάνας, όπως είδαμε στην τρίτη περίπτωση.
Το ψαράκι αυτό μπαίνει συνήθως στη μέση της συρτής με ένα παράμαλλο αρκετά μακρύ, τουλάχιστον 10 μέτρα, ώστε να μην βλέπουν τα ψάρια τη συρτή μας. Συνήθως το τεχνητό αυτό έχει μικρό βύθισμα και στοχεύει σε ψάρια που κυκλοφορούν στα μεσόνερα, όπως ρίκια, λακέρδες, λούτσους, αλλά και συναγρίδες. Αποδίδει καλύτερα τους φθινοπωρινούς μήνες που εμφανίζονται τα παραπάνω είδη. Εδώ θα χρειαστεί προσοχή όταν πιάσουμε ψάρι, στο κάτω τεχνητό να μην ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε το ενδιάμεσο.