Συρτη Βυθου
Συρτή Βυθού: Στα Βαθιά με Τεχνητά Έντονου Χρωματισμού
Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα ψάρια που αναζητούμε με τη συρτή βυθού βρίσκονται ακόμη σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος. Ο ψαράς που επιθυμεί να δει κάποιο από αυτά να στολίζει την κουβέρτα του σκάφους του πρέπει να επιχειρήσει ένα αρκετά βαθύ ψάρεμα με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως περιέχει αυτό.
Η συρτή βυθού μπορεί να είναι ένας αποδοτικός τρόπος ψαρέματος όμως είναι αρκετά δύσκολος για τον μη γνώστη της συγκεκριμένης τεχνικής. Βάθος ψαρέματος, ταχύτητα σκάφους, πορεία, αποστάσεις βαριδιών, παράμαλλο, ρέματα, τεχνητό πρέπει όλα αυτά να συνδυαστούν κατάλληλα μεταξύ τους ώστε να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε παράλειψη ή αμέλεια μας θα έχει σαν αποτέλεσμα ή να σκαλώσουμε στο βυθό ή να ψαρεύουμε σε κάποιο βάθος μακριά από τη ζώνη κυκλοφορίας των ψαριών που αναζητούμε. Υπομονή, επιμονή και συνεχές ψάξιμο τα πλεονεκτήματα. Μεγάλες συναγρίδες, σφυρίδες, στήρες και ροφοί θα ανταμείψουν τις προσπάθειές μας και θα κάνουν να ξεχαστούν όλα εκείνα τα ψαρέματα χωρίς θήραμα αλλά και τα αμέτρητα σκαλώματά μας.
Προσαρμογή στις εποχιακές ιδιαιτερότητες
Κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και ο κάθε τρόπος ψαρέματος τις τροποποιήσεις του και τις προσαρμογές του στα υπάρχοντα δεδομένα. Η άνοιξη είναι η εποχή όπου η πλειοψηφία των ψαριών είναι αυγομένα. Τι σημαίνει αυτό. Τα ψάρια είναι σε γενικές γραμμές ανόρεκτα και δεν πλησιάζουν εύκολα το οποιοδήποτε δόλωμα. Προτιμούν πολλές φορές να μείνουν νηστικά παρά να αρπάξουν τον λαχταριστό μεζέ που περνά δίπλα τους. Αυτό έχει σα συνέπεια η πλειοψηφία των ψαρεμάτων που χρησιμοποιεί φρέσκο ή ζωντανό δόλωμα και που άλλες εποχές κάνει θραύση τώρα να μην έχει το παραμικρό αποτέλεσμα. Αντίθετα τρόποι ψαρέματος με τεχνητό δόλωμα, όπως η συρτή και το jigging, τώρα να αποδίδουν τα μέγιστα.
Μπορεί να ρωτήσει κάποιος φίλος. Αν υπάρχει κάποιος συρταδόρος ψαράς με φρέσκο ή ζωντανό δόλωμα και κάποιος με τεχνητό τα ψάρια θα πάνε αυτήν την εποχή να τσιμπήσουν στο τεχνητό; Η απάντηση είναι ναι. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι η ακόλουθη. Το τεχνητό δόλωμα που θα περάσει μπροστά από το ψάρι δεν φαντάζει αυτήν την εποχή σα μεζές αλλά σας ένας παρείσακτος που μπαίνει στη ζώνη αρμοδιότητάς του και που χρειάζεται επίθεση και διώξιμο. Για αυτό και τα τσιμπήματα που παίρνουμε τις περισσότερες φορές είναι παράξενα και τα πιασίματα επιπόλαια.
Τα τεχνητά έντονου χρωματισμού όπως πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο ανοικτό, που δουλεύουν καλύτερα τώρα, ίσως να μην είναι αρεστά μόνο γιατί ψαρεύουμε βαθιά αλλά και επειδή φαίνονται στα ψάρια που αναζητάμε σαν επικίνδυνοι εισβολείς. Όσο πιο έντονο είναι το τεχνητό μας τόσο και καλύτερο αποδεικνύεται ότι είναι για αυτήν την εποχή. Όταν αργότερα καλοκαιρέψει και τα ψάρια αποχύσουν και ανέβουν στη ρηχή ζώνη τότε θα τα αντικαταστήσουμε με σκουρότερους χρωματισμούς γιατί θα πάψουν να αποδίδουν. Βλέπετε η κάθε εποχή έχει τις δικές της μικρές αλλά σημαντικές για το αποτέλεσμα λεπτομέρειες που πρέπει να τις παρατηρεί και να τις γνωρίζει ο ψαράς αν θέλει να έχει επιτυχίες συνεχώς και όχι μόνο σποραδικά.
Το μπακακάκι και το μολύβι φύλακας που το φθινόπωρο και το πρώτο διάστημα του χειμώνα έδιναν σπουδαίες ψαριές τώρα έχουν ατονήσει και δεν μπορούν τα αποτελέσματα των τωρινών ψαριών με αυτές τις τεχνικές να συναγωνιστούν σε καμιά περίπτωση τις τωρινές ψαριές με τεχνητό. Ο ψαράς που γνωρίζει όλες τις τεχνικές και ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα χρησιμοποιεί την πλέον κατάλληλη καταφέρνει να έχει πάντα αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Για αυτό καλό είναι οι νεώτεροι να μην ενθουσιαζόμαστε με κάποια τεχνική που βγάζει έναν μήνα ψάρια αλλά να μαθαίνουμε όσες περισσότερες μπορούμε για να χρησιμοποιούμε κάθε εποχή την κατάλληλη.
Όσοι γνωρίζουμε κομμάτια που αυτήν την εποχή κρατούν ψάρια θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα κομμάτια είναι γνωστά και στους επαγγελματίες ψαράδες που ρίχνουν τα χοντρά μανά για να πιάσουν συγκεντρωμένα τα ψάρια που έρχονται να γεννήσουν. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε ξέρες αρκετά μακρινές από την ακτή αφού εκεί τα ψάρια πάνε και τρίβονται, από ότι λέγεται, για να αποχύσουν. Έτσι τα χοντρά δίκτυα είναι σύνηθες φαινόμενο και θα πρέπει να ελέγχουμε καλά την περιοχή προτού αμολήσουμε την αρματωσιά μας. Η ύπαρξη καλαδουριών είναι μια ένδειξη αλλά καλύτερα είναι αν θέλουμε να επισκεφτούμε ένα τέτοιο κομμάτι να το επισκεφτούμε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες που τα δίκτυα δεν έχουν πέσει ακόμα. Τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες ας τραβήξουμε σε διαφορετικούς βυθούς. Τα ψάρια και ιδιαίτερα οι συναγρίδες κυκλοφορούν όσο είναι μέρα παντού και μπορεί να τα συναντήσουμε και στο πιο απίθανο σημείο όπως είναι η λάσπη ή η φυκιάδα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ
- Προσπαθούμε να κρατήσουμε σταθερή την ταχύτητα του σκάφους ανάμεσα στα 3 με 3,2 μίλια.
- Αποφεύγουμε τις απότομες στροφές και όταν θα χρειαστεί να στρίψουμε το σκάφος αυτό θα συνοδεύεται είτε με μάζεμα βαριδιών είτε με αύξηση ταχύτητας είτε και με τα δυο συγχρόνως. Σε αντίθετη περίπτωση το σκάλωμα παραμονεύει.
- Δεν σέρνουμε σε τόπους με απότομες διακυμάνσεις βάθους αλλά σε ομαλούς βυθούς παίρνοντας μια ισοβαθή που προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε όσο μπορούμε πιο πιστά.
- Την αρματωσιά μας την κρατούμε πάντα από κάποιο βαρίδι και δεν την αφήνουμε ποτέ δεμένη η ακινητοποιημένη σε κάποιο μηχανισμό συρτής.
- Όταν πιαστεί το ψάρι, που θα το καταλάβουμε από την απότομη αλλαγή του βάρους της συρτής, δεν κάνουμε κράτει αλλά ακολουθούμε την πορεία μας κανονικά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μετά από κάποια βαρίδια είναι να ελαττώσουμε τις στροφές της μηχανής μας.
- Γάντζος απαραίτητος στο σκάφος μας και δεν επιχειρούμε σε καμιά περίπτωση να ανεβάσουμε πιασμένο ψάρι στο σκάφος χωρίς τη βοήθειά του.
- Όταν για οποιοδήποτε λόγο καταλάβουμε κάτι περίεργο στη συρτή μας, όπως για παράδειγμα μικροτσιμπιά, απότομο πρόσκαιρο βάρος, διαφορετική συμπεριφορά, τότε δεν την αφήνουμε να ψαρεύει αλλά τη σηκώνουμε για να την ελέγξουμε. Το παραμικρό σκουπιδάκι που θα έχει το τεχνητό μας θα έχει σα συνέπεια να μην ψαρεύει καθόλου. Εξάλλου το πιάσιμο φυκιού είναι μια ένδειξη ότι ψαρεύουμε χαμηλά και πρέπει να ανεβάσουμε βαρίδι.
- Είναι προτιμότερο να ψαρεύουμε ψηλότερα από το βυθό παρά να σέρνουμε πάνω του. Εκτός από το σκάλωμα ή το πιάσιμο σκουπιδιού που σημαίνει το τέλος αυτής της ριξιάς τα ψάρια αρπάζουν αυτήν την εποχή τα δολώματα αρκετά ψηλά άρα δεν υπάρχει λόγος να οδηγούμαστε σε επικίνδυνες καταστάσεις.