Συρτη Βυθου
Συρτή Βυθού: Συνδυασμός Νήματος & Πετονιάς
Για να υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και των δύο υλικών
Μελετώντας προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο του νήματος, όσο και της πετονιάς, καταλαβαίνουμε ότι μία συρτή που είναι αρματωμένη όλη με νήμα ή όλη με πετονιά, δεν πληροί όλες μας τις προϋποθέσεις.
Μια συρτή με νήμα δεν θα έχει την παραμικρή ελαστικότητα και με το που σκαλώνει στο βυθό θα σπάει αυτομάτως, ενώ αν πιαστεί κάποιο καλό ψάρι, δεν θα υπάρχει κάτι που να αποσβέσει τα κεφάλια του. Αντίθετα, μια συρτή εξ ολοκλήρου με πετονιά δεν θα έχει καλή αίσθηση του τσιμπήματος, το κάρφωμα θα είναι αργοπορημένο και δεν θα μπορεί να κρατηθεί στο χέρι όταν ψαρεύετε σε μεγάλα βάθη. Άρα τι πρέπει να κάνουμε;
Να συνδυάσουμε σωστά νήμα και πετονιά. Όμως ο συνδυασμός θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η συρτή μας να έχει τα πλεονεκτήματα και των δύο αυτών υλικών. Πως θα γίνει αυτό; Ας το δούμε λίγο αναλυτικά.
Το παράμαλλο είναι κάτι που το αφήνουμε στην άκρη, αφού από μόνο του αποτελεί ένα κεφάλαιο και πηγαίνουμε στο κυρίως σώμα της συρτής. Τι θέλουμε εμείς από αυτό; Να μπορούμε να έχουμε αίσθηση τσιμπιάς, καλό κράτημα και απόσβεση κάποιων κεφαλιών ή λαθών στο χειρισμό.
Για να υπάρχει αυτή η απόσβεση των κεφαλιών αλλά και των λαθών μας, θα πρέπει το τμήμα που δέχεται αυτές τις πιέσεις να είναι όσο γίνεται κοντύτερα στο δόλωμα. Άρα μιλάμε για κατασκευή ενός τμήματος κοντά στο παράμαλλο από πετονιά. Το υπόλοιπο όμως σώμα της συρτής για να έχει τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που ζητάμε, θα είναι από νήμα. Έτσι λοιπόν θα αρματώσουμε τη συρτής μας τοποθετώντας πετονιά στα πρώτα της μέτρα και νήμα στα υπόλοιπα.
Συμπέρασμα: Κατασκευή αρματωσιάς με πετονιά στα πρώτα 20-30 μέτρα και νήμα στα υπόλοιπα, θα μπορέσει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των δύο υλικών έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατασκευή συρτής.