Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Ταχύτητα, Ώρα & Ψάρια

Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε την ταχύτητα που πρέπει να έχει το σκάφος και τι σχέση έχει αυτό με το βάθος πλεύσης του τεχνητού μας, είδαμε τους χειρισμούς που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διορθώσουμε το βάθος μας όταν έχουμε ρεύμα ή στρίβουμε το σκάφος. Εδώ θα δούμε τη ταχύτητα που πρέπει να έχουμε ανάλογα με την ώρα που ψαρεύουμε αλλά κι ανάλογα με τα ψάρια που αναζητούμε.

Ταχύτητα και ώρα

Μεσημέρι: Η ώρα που ψαρεύουμε, συνδυάζεται κατά κάποιο τρόπο με την ταχύτητα πλεύσης. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά, τα ψάρια  θέλουν το δόλωμα να κινείται γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που μάλλον τα ερεθίζει και τα σπρώχνει να του επιτεθούν. Άρα αυτές τις ώρες θα πρέπει να αυξάνουμε λίγο την ταχύτητα του σκάφους, ώστε το δόλωμα να κινείται γρηγορότερα. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφόσον αυξάνουμε ταχύτητα, το δόλωμα θα ανέβει ψηλότερα, άρα για να είμαστε στο επιθυμητό βάθος, θα πρέπει να αμολήσουμε επιπλέον βαρίδι.

Χάραμα, σούρουπο: Αντίθετα με την παραπάνω παρατήρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες και το σούρουπο τα ψάρια συνηθίζουν να επιτίθενται ευκολότερα στο αργό δόλωμα. Άρα τις ώρες αυτές χαμηλώνουμε στροφές μειώνοντας ταχύτητα και παίρνουμε μολύβια στο σκάφος γιατί το δόλωμα θα κατέβει χαμηλότερα.

Ταχύτητα και ψάρια

Δεν είναι όλα τα ψάρια το ίδιο ευκίνητα και το ίδιο επιθετικά.  Άλλα θέλουν γρήγορη κίνηση του δολώματος, ενώ άλλα πολύ πιο αργή. Εμείς, προκειμένου να έχουμε μια μέση ταχύτητα όπου όλα τα ψάρια τσιμπούν, καταλήγουμε να σέρνουμε με μια ταχύτητα 3,1-3,4 knots. Αν όμως απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένα ψάρια, τότε προσπαθούμε να έχουμε την ταχύτητα που επιθυμούν. Τα ψάρια που κυρίως απευθυνόμαστε με τη συρτή βυθού είναι οι σφυρίδες, οι στήρες και οι συναγρίδες, ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ροφοί, οι λούτσοι, τα μαγιάτικα, τα ρίκια, οι παλαμίδες και οι τόνοι. Οι ροφοί επιθυμούν ταχύτητα ίδια με τις σφυρίδες και τις στήρες, ενώ τα υπόλοιπα ψάρια με τη συναγρίδα.

Σφυρίδα-στήρα: Ψάρια του βυθού, που ενεδρεύουν και περιμένουν το δόλωμα να περάσει κοντά τους. Το αργό σύρσιμο κάνει το δόλωμα να βρίσκεται περισσότερη ώρα στο οπτικό τους πεδίο, οπότε τα δελεάζει να του ορμήσουν την κατάλληλη στιγμή.

Ταχύτητα πλεύσης 2,8-3,1 knots, είναι η πλέον κατάλληλη για τέτοια ψάρια.

Συναγρίδα: Ψάρι αεικίνητο, που βρίσκεται σε όλα τα βάθη. Το γρήγορο σύρσιμο του δολώματος το προκαλεί να επιτεθεί. Πολλές φορές μάλιστα δεν το κάνει για να φάει, αλλά για να κατευνάσει το κυνηγετικό του ένστικτο.

Εδώ η προτεινόμενη ταχύτητα είναι 3,4-3,7 knots και μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις μεσημεριανές ώρες.