Cover

Απικο

Τεχνική: Πολλά & Μικρά Ψάρια ή Ένα και Καλό;

Κάθε ψαράς προτού ξεκινήσει μια νέα εξόρμηση έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα. Τι είναι προτιμότερο να αναζητήσει. Τα πολλά, μικρά και σίγουρα  ψάρια ή το ένα, το καλό και όχι πάντα σίγουρο; Η απάντηση που θα δώσει θα κατευθύνει στη συνέχεια όλο το ψάρεμα του αφού εργαλεία, δολώματα, μαλάγρα, τόπος ψαρέματος, ώρα και καιρικές συνθήκες βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση με τα ψάρια που αναζητούμε.

Σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε τα πολλά και μεγάλα μα έλα όμως που αυτά είναι δύσκολα και θα πρέπει να είμαστε πρώτα από όλα τρομερά μελετημένοι και εξοπλισμένοι και στη συνέχεια τυχεροί. Η υπομονή, η επιμονή και η εμπειρία θα δοκιμαστούν στα άκρα και μετά από πολλές αψαρίες ίσως έρθει και το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Έχουμε όμως όλοι αυτά τα προσόντα και την άνεση του χρόνου (γιατί σίγουρα χρειάζεται κι αυτός) ή θα στραφούμε σε πιο εύκολες καταστάσεις;

Διαφορετικά θα σκεφτούμε όταν το ψάρεμα μας είναι ένα το μήνα και διαφορετικά όταν είναι δύο τη βδομάδα. Διαφορετικά όταν έχουμε βγάλει ψάρια τις προηγούμενες εξορμήσεις μας και είναι γεμάτο το ψυγείο και διαφορετικά όταν έχουμε συνεχόμενες αψαρίες. Διαφορετικά όταν τα ψάρια είναι κοντά μας και βγάζουν οι φίλοι και κολλητοί μας και διαφορετικά όταν δεν υπάρχει λέπι και πρέπει να εκδράμουμε σε μακρινές τοποθεσίες. Διαφορετικά όταν είμαστε νέοι και άπειροι στον χώρο και διαφορετικά όταν το ψάρεμα έχει γίνει βίωμά μας.

Το να πούμε πάω για τα μικρά και σίγουρα και αν έρθει το μεγάλο βλέπουμε δεν έχει νόημα, αφού όταν τσιμπήσει δεν θα είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι και το ψάρι θα χαθεί. Από την άλλη να κυνηγήσουμε το μεγάλο και να υπολογίσουμε ότι θα πιαστούν και κάποια μικρότερα που θα μας δώσουν το μεζέ και αυτό δεν είναι καλή λύση αφού τίποτα δεν είναι σίγουρο στο ψάρεμα και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που ο εξοπλισμός μας έχει οδηγηθεί στο ένα και καλό θήραμα.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ!

Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε για να μπορέσει να έχει επιτυχία η εξόρμησή μας πρέπει να υπάρχει σωστό πλάνο και σωστή στρατηγική. Το είδος και το μέγεθος των ψαριών είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη σωστή σχεδίαση. Ας δούμε λίγο τον κάθε τρόπο ψαρέματος και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να είμαστε πιο κοντά στην επιτυχία.

CASTING

Για τα σίγουρα: Όσοι επιθυμούμε τα σίγουρα ψάρια (όσο μπορούμε να θεωρήσουμε σίγουρα κάποια ψάρια) και δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα το μέγεθος αλλά και το είδος τους τότε έχουμε τις εξής επιλογές

Α. Ψάρεμα σε αμμούδα

Ένα ψάρεμα εύκολο, με όχι εξειδικευμένο εξοπλισμό που μπορεί να μας προσφέρει αρκετά ψαράκια με κυρίαρχα τις μουρμούρες, τους σπάρους και τις τσιπουρίτσες. Αρματωσιές λεπτές, συνήθως διπλάρια, με πάχος παράμαλλου το πολύ 0,18 χιλιοστά, αγκιστράκια νούμερο 6-10 με λεπτό στέλεχος και δόλωμα σκουλήκι όπως ακροβάτη, μαύρο, αμερικάνο αλλά και καραβιδάκι ζωντανό ή και σκαρτσινάκι. Τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες ψαρεύουμε τόσο μέρα όσο και νύκτα ενώ τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μόνο νύκτα.

Β. Ψάρεμα στα βράχια

Ένα ψάρεμα με αρκετά σκαλώματα και πιασίματα αλλά με πολλά και σίγουρα ψάρια. Πολύ δύσκολα εδώ ένας ψαράς να μη βγάλει το μεζέ του. Κάποιοι σπάροι, χάνοι, γύλοι, πέρκες, κακαρέλοι, σκαθαράκια, λαπίνες, σκορπιουδάκια θα επισκεφτούν τα αγκίστρια μας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε μια ποικιλία πολύχρωμων θηραμάτων. Νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη ώρα αλλά και σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας πάμε θα πάρουμε τις τσιμπιές μας. Το βράδυ που τα περισσότερα από αυτά σταματούν να τσιμπούν τα πράματα αλλάζουν και τα σίγουρα σταματούν και πηγαίνουμε στα λίγα κι εκλεκτά. Για αυτό λοιπόν επιλέγουμε ημερήσιο ψάρεμα.

Οι αρματωσιές μας εδώ είναι πιο ενισχυμένες. Διπλαράκια συνήθως με προτεινόμενο πάχος παράμαλλου 0,25 χιλιοστά και αγκίστρι παπαγαλέ 6-8 νούμερο. Βαριδάκια μικρά και αν γίνεται τύπου που δεν σκαλώνουν (π.χ. χορευτές). Για δόλωμα θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο είδος σκουληκιού με κυρίαρχο τον ακροβάτη που είναι δόλωμα φθηνό και καλό, γαριδούλα φρέσκια ή κατεψυγμένη, καραβιδάκι, καλαμάρι αλλά ακόμη σαλιγκαράκια και πεταλίδες από τα βραχάκια της γύρω περιοχής. Αυτό που θα χρειαστεί είναι αρκετά εφεδρικά μολυβάκια αλλά και αρματωσιές για τα σκαλώματα που δύσκολα μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μια καλή μελέτη της περιοχής ίσως μας δείξει κάποιο σημείο με πιο επίπεδο βυθό και λιγότερα σκαλώματα. Αν τυλίγετε και γρήγορα την αρματωσιά σας τότε αυτά θα περιοριστούν σημαντικά.

Γ. Ψάρεμα σε άσπρα μαύρα 

Λέγοντας άσπρα μαύρα εννοούμε το βυθό που αποτελείται από φυκιάδες ανακατωμένος με αμμούδα αλλά και κάποιες πετρίτσες. Η ποικιλία των ψαριών εδώ είναι μεγάλη. Σπάροι, πέρκες, γύλοι, λαπίνες, χάνοι, σκαθαράκια, κακαρέλοι θα επισκεφτούν σχετικά εύκολά τα δολώματά μας. Δολώματα που είναι παρόμοια με αυτά του βράχου και αρματωσιές του ίδιου τύπου. Αυτό που ίσως αλλάξουμε είναι το μέγεθος του βαριδιού που θα μεγαλώσει αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μακρινή βολή. Το ψάρεμα είναι ημερήσιο αφού τα περισσότερα ψάρια που αναζητούμε είναι ημερήσια. Αν θέλουμε μια συμβουλή θα σας έλεγα να ρίχνετε την αρματωσιά σας κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο. Αυτό γιατί τα ψάρια της περιοχής είναι τοπικά κι αν τα πιάσουμε σε μια μεριά τότε πολύ δύσκολο να έρθουν άλλα σύντομα εκεί.

Δ. Ψάρεμα σε λιμάνι

Κι εδώ τα ψάρια μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά σίγουρα αφού το λιμάνι αποτελεί καταφύγιο αλλά και κατοικία για πολλά από αυτά. Ο ψαράς εδώ θα συναντήσει όλα τα είδη με μεγαλύτερη συχνότητα τους σπάρους, τις μουρμούρες, τις γόπες, τις τσέρουλες, τις τσιπουρίτσες. Ο εξοπλισμός μας παρόμοιος με αυτόν της αμμούδας με την απόχη πάντα δίπλα μας σε περίπτωση που επισκεφτεί τα αγκίστρια μας κάποιο από τα μεγαλύτερα ψάρια του λιμανιού. Τόσο ημέρα όσο και νύκτα η ψαριά μας θα δώσει το μεζέ. Τη μέρα θα έχουμε περισσότερους τσίμπους, τη νύκτα λιγότερους αλλά εκλεκτότερα θηράματα.

Για το καλό: Λέγοντας καλό ψάρι στο casting εννοούμε έναν μεγάλο σαργό, ένα σηκιό, μια τσιπούρα ικανοποιητικού μεγέθους, ένα λαβράκι, μια συναγρίδα, ένα ροφό, μια σφυρίδα. Το κάθε είδος ψαριού θέλει και την ανάλογη τροποποίηση.

Α. Ψάρεμα για μεγάλους σαργούς

Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που θα οδηγήσουν το ψάρεμα στην ανάλογη τοποθεσία και την ανάλογη στιγμή. Για να μπορέσει ο σαργός «παππούς» να επισκεφτεί τα αγκίστρια μας το κύμα και η αφρουδιά είναι δεδομένη ενώ η φορά του ανέμου από τη θάλασσα προς την ακτή. Βυθός βραχώδης ή αμμουδιά που συνορεύει με βραχώδη βυθό. Νύκτα το καλοκαίρι και μέρα ή νύκτα τις υπόλοιπες εποχές.

Αρματωσιά μονάγκιστρη με συρόμενο μολύβι που θα είναι τύπου άγκυρας για να μπορέσει να γαντζώσει στο βυθό και να συγκρατήσει εκεί σταθερό το αγκίστρι μας. Παράμαλλο πάχους 0,28-0,36 χιλιοστά, αγκίστρι 1-4 νούμερο, βαρίδι 100-150 γραμμάρια και καλάμι ικανό να πετάξει αυτό το μολύβι κόντρα στο καιρό. Για δόλωμα θα χρησιμοποιήσουμε φαραώ, ολόκληρο ακροβάτη ή αμερικάνο, μονοδόλι και μικρά μανάκια.

Β. Ψάρεμα για μεγάλους σηκιούς και τσιπούρες

Κι εδώ η θολούρα και ο κυματισμός είναι καλό να υπάρχουν αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο στο σαργό. Ακόμη και με ήπιες καιρικές συνθήκες μπορούμε να πάρουμε μεγάλα κομμάτια αρκεί το δόλωμά μας να είναι εκλεκτό. Μονοδόλια, μανάκια, φαραώ αυτά που μας δίνουν τις περισσότερες επιτυχίες ενώ δεν λείπουν οι κατά περιοχές προτιμήσεις, κυρίως στις τσιπούρες με ζωντανό καβουράκι ή μύδι σε πλούσια δολωσιά (κοκορέτσι).

Οι βυθοί που θα επιλέξουμε είναι τα άσπρα-μαύρα αλλά και οι πλακούρες. Αρματωσιά μονάγκιστρη με συρόμενο μολύβι, αγκίστρι 1-2 νούμερο που μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο αν τα ψάρια της περιοχής είναι ιδιαίτερα μεγάλα και πάχος παράμαλλου 0,35-0,40 χιλιοστά. Αν το ψάρεμα είναι ημερήσιο (χειμώνα και άνοιξη) τότε το παράμαλλο γίνεται αόρατο (fluorocarbon).

Γ. Ψάρεμα για λαβράκια

Ένα ψάρεμα που μας δίνει μεγάλα ψάρια τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Όταν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες σε κάποια περιοχή τότε τα μεγάλα κομμάτια του είδους μπαίνουν μέσα στα λιμάνια όπου εκεί θα τα αναζητήσουμε. Ζωντανό δόλωμα η πρώτη μας επιλογή ενώ σα δεύτερη έρχεται το ψαροδόλι και το καλαμαράκι ή θράψαλο. Από τα ψαροδόλια θα προτιμήσουμε τη φρέσκια γόπα και στη συνέχεια τη σαρδέλα και τον γαύρο ενώ από τα ζωντανά το σπάρο, το κεφαλόπουλο και τη σουπιά. Το παράμαλλο μας ένα όπου φέρει δυο αγκίστρια σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Συνηθισμένη απόσταση 5 εκατοστά ενώ αν χρησιμοποιούμε ζωντανό τότε το ένα αγκίστρι μπορεί να είναι συρόμενο ώστε ανάλογα με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε τροποποιούμε την απόσταση. Μολύβι συρόμενο ώστε το ψάρι να μην καταλαβαίνει αντίσταση όταν πάρει το δόλωμα στο στόμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πολυάγκιστρο όταν το δόλωμα δεν είναι ζωντανό αρκεί τα αγκίστρια του να είναι μεγάλα. Η χρήση απόχης απαραίτητη.

Δ. Ψάρεμα για συναγρίδες

Εξειδικευμένο ψάρεμα για λίγους που επιθυμούν το κάτι καλό. Η εύρεση του ζωντανού δολώματος είναι η πρώτη προϋπόθεση ενός ψαρέματος με αξιώσεις και στη συνέχεια ο εξοπλισμός και η γνώση του τόπου. Το ζωντανό δόλωμα είναι συνήθως γιλάκια, σπαράκια, κεφαλόπουλα, καλαμάρι, σουπιά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη δεν ψαρεύουν. Όταν υπάρχουν συναγρίδες και κυνηγούν το οποιοδήποτε δόλωμα ψαρεύει θαυμάσια.

Το δόλωμα αυτό θα δολωθεί σε ένα παράμαλλο πάχους0,50-0,60 που φέρει δυο αγκίστρια σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το ένα συρόμενο είναι καλύτερη πρόταση εκτός κι αν τα δολώματά μας είναι πανομοιότυπα και γνωρίζουμε το μέγεθός τους. Το παράμαλλο αυτό που θα έχει μήκος τουλάχιστον ένα μέτρο ενώνεται με ένα μικρό αλλά αντοχής στριφτάρι με την πετονιά του μηχανισμού. Η πετονιά μας αυτή είναι λεπτότερη από το παράμαλλο αλλά αρκετή σε απόσταση. Τα 200 μέτρα θα λέγαμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να φέρει ο μηχανισμός. Ένα συρόμενο μολύβι θα τοποθετηθεί στη πετονιά του μηχανισμού. Το ότι το καλάμι και ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι ανάλογης ποιότητας με τα ψάρια που αναζητούμε αυτό το θεωρώ δεδομένο.

Οι τόποι που θα αναζητήσουμε τις συναγρίδες είναι κοφτά νερά, απότομοι κάβοι και περιοχές όπου επικρατούν ρέματα. Το ψάρεμα ημερήσιο με καλύτερες ώρες τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές τότε που πιάνει ένα ελαφρύ αεράκι. Καλοκαίρι και φθινόπωρο καλύτερες εποχές, το χειμώνα θα χρειαστούμε καλαμάρι ή σουπιά για να δελεάσουμε τα ψάρια ενώ την άνοιξη που είναι αυγωμένες δύσκολα θα έρθουν στα αγκίστρια μας.

Ε. Ψάρεμα για μαυρόψαρα

Ροφοί, σφυρίδες, στήρες, πίγκες αλλά και μεγάλες σκορπίνες μπορούν άνετα να φιλοξενηθούν στα αγκίστρια μας αν είμαστε κατάλληλα αρματωμένοι. Επειδή όλα αυτά τα ψάρια με αρχηγό το ροφό έχουν τη συνήθεια να ζουν στα βράχια αλλά και να βραχώνουν με το που πιαστούν, το παράμαλλο μας είναι ενισχυμένο με πάχος 0,60-0,70 χιλιοστά και πετονιά μηχανισμού τουλάχιστον 0,40 χιλιοστά. Δυο αγκίστριά στο παράμαλλο όπως και στη συναγρίδα και δόλωμα ζωντανό, ψαροδόλι, σουπιά νωπή, χταπόδι.

Εδώ το βαρίδι μας είναι αρκετά μεγάλο που βρίσκεται σε απελευθερωτή σε περίπτωση σκαλώματος με το ψάρι πάνω. Ο βυθός βραχώδης με μεγάλα μονόπετρα, κρεμαστά νερά, κοφτοί κάβοι, πλακούρες. Προτιμούμε αν είμαστε γνώστες της περιοχής να ρίχνουμε το δόλωμά μας σε ένα καθαρό σημείο κοντά στα βράχια. Το ψάρεμα μας είναι μόνο νυκτερινό κι αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η τσιμπιά. Με το που καταλάβουμε ότι το ψάρι έχει το δόλωμα στο στόμα του τραβάμε δυνατά και τυλίγουμε το μηχανισμό χωρίς να δώσουμε τα περιθώρια στο ψάρι να αντιδράσει. Αν δεν είμαστε γρήγοροι το ψάρι θα βραχώσει και θα πρέπει να το ζορίσουμε αρκετά προκειμένου να βγει (αν βγει).

ΑΠΙΚΟ

Για τα σίγουρα: Σίγουρα στο απίκο μπορούμε να πούμε ότι είναι οι σπάροι, οι γόπες, τα κεφαλόπουλα, τα μικρά μελανούρια, οι κακαρέλοι. Ψάρια που μπορούν να πιαστούν τόσο στο λιμάνι όσο κι εκτός αυτού με λεπτά εργαλεία, όλες τις εποχές και με όλες τις καιρικές συνθήκες.

Α. Ψάρεμα σε λιμάνι 

Τα λεπτά εργαλεία είναι αυτά που θα μας φέρουν τα πολλά ψάρια. Καλάμι ελαφρύ με μάνα 0,25 χιλιοστά και παράμαλλο το πολύ 0,20 χιλιοστά. Αν τα νερά είναι καθαρά η μάνα γίνεται 0.20 και το παράμαλλο 0,18. Φελλός μικρού μεγέθους που να μπορεί να δείξει και το παραμικρό τσίμπημα και βαριδάκι το ελάχιστο δυνατό για να κατεβαίνει το δόλωμα στο βυθό.

Αγκίστρι σχετικά μικρό 10 νούμερο που θα γίνει ακόμη μικρότερο αν για δόλωμα χρησιμοποιηθεί μπιγκατίνι. Άλλα δολώματα είναι ο ακροβάτης, το ζυμάρι, η γαριδούλα, το φιλέτο ψαριού. Αν τα ψάρια που κυριαρχούν είναι οι κέφαλοι τότε τη θέση του αγκιστριού θα έρθει να πάρει η σαλαγκιά και η ζύμη μας θα γίνει μαλακή.

Β. Ψάρεμα στα βράχια 

Όταν τα νερά είναι καθαρά τότε τα εργαλεία μας είναι παρόμοια με αυτά του λιμανιού. Αυτό που θα χρειαστεί επιπλέον που δεν είναι απαραίτητο στο λιμάνι αλλά εδώ παίζει σημαντικό ρόλο είναι η μαλάγρα. Βρεγμένο ψωμί, λιωμένα ψάρια, άμμο και ότι άλλο νομίζουμε ότι θα προσελκύσουν τα ψάρια ανακατεύονται σε έναν κουβά και πετιόνται σποραδικά στο νερό.

Όταν υπάρχει αφρουδιά τότε ο εξοπλισμός μας δυναμώνει, η μάνα γίνεται 0,30, το παράμαλλο 0,25-0,28, ο φελλός μεγαλώνει ή απομακρύνεται και το βαρίδι μεγαλώνει. Τα ψάρια θα είναι περισσότερα, μεγαλύτερα κι εκλεκτότερα και θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να τα φέρουμε με επιτυχία στην ακτή.

Για το καλό: Μεγάλοι σαργοί και μελανούρια είναι εδώ τα πιο συνηθισμένα από τα καλά ψάρια ενώ αν θέλουμε κάτι πιο δυνατό έχουμε τα αρπακτικά όπως το λαβράκι, το γοφάρι, τη λίτσα, το μανάλι.

Α. Ψάρεμα για μεγάλους σαργούς και μελανούρια

Ψάρεμα που θα γίνει στο βράχο όταν υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Κύμα και αφρουδιά. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα ψάρια στη ψαρεύτρα μας. Η μαλάγρα απαραίτητη και σε αρκετή ποσότητα. Λιωμένο ψάρι, βρεγμένο ψωμί και άμμο τα συστατικά της.

Το καλάμι μας σκληρό που να μπορεί να βγάλει το ψάρι εκτός νερού χωρίς απόχη. Η μάνα 0,35 και το παράμαλλο 0,30 χιλιοστά. Βαρίδι τέτοιο που να κατεβάζει το δόλωμα στο νερό και να το συγκρατεί. Αγκίστρι 1-4 νούμερο και δόλωμα ζυμάρι αποτελούμενο από φρυγανιά τριμμένη, αλεύρι και λιωμένη σαρδέλα ή φιλέτο σαρδέλας. Ο τόπος που θα ψαρέψουμε ένα μικρό κολπάκι εκεί όπου έρχεται ο καιρός και πάντα μέρα με τη συντροφιά και δεύτερου ψαρά.

Το ψάρεμα απίκο για σαργούς και μελανούρια ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος ψαρέματος που θα μας δώσει όχι μόνο ένα αλλά πολλά και μεγάλα ψάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Β. Ψάρεμα για Κυνηγόψαρα

Ψάρεμα που μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσα σε λιμάνια όσο κι εκτός.  Βέβαια στο λιμάνι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουμε ένα μεγάλο ψάρι από ότι έχουμε εκτός αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα. Εμείς μπορεί να ξέρουμε ένα σημείο που κάνει μεγάλα ψάρια και να τα αναζητούμε εκεί.

Το πρώτο που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε στο σημείο όπου θα ψαρέψουμε είναι να συγκεντρώσουμε τα μικρόψαρα που θα είναι στη συνέχεια ο κράχτης για τα μεγάλα. Αυτό είναι εύκολο να γίνει αν βρέξουμε ψωμί, το τρίψουμε και το πετάξουμε στο νερό. Το μαλάγρωμα αυτό θα γίνεται σε τακτά διαστήματα κι από λίγο ώστε να βαστάμε τα μικρόψαρα σε συγκεκριμένο σημείο μαζεμένα. Όταν δούμε αυτά να σπάνε και να απομακρύνονται από τα βρεγμένα ψωμιά είναι σημάδι ότι το μεγάλο ψάρι πλησίασε κοντά. Εμείς τότε έχουμε το καλάμι μας ανοιγμένο κι αρματωμένο με ενιαία μάνα παράμαλλο πάχους 0,35-0,45 χιλιοστά κι ένα μεγάλο ίσιο, κοφτερό και αρκετά αντοχής αγκίστρι. Στο αγκίστρι αυτό δολώνουμε τη μία πλευρά φιλέτο από μια σαρδέλα και το πετάμε στο νερό στο σημείο όπου έχουμε μαλαγρώσει. Η πιθανότητα να αρπάξει το ψάρι το δόλωμά μας είναι μεγάλη. Αν συμβεί αυτό τότε με το που αγκιστρωθεί το φέρνουμε στα γρήγορα εκτός νερού προτού προλάβει να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Αν του δώσουμε τα περιθώρια τότε μια αμφίρροπη μάχη ξεκινά με αρκετά απανωτά κεφάλια.

Αντί για φιλέτο σαρδέλας στο αγκίστρι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μικρόψαρα που πιάσαμε πριν όπως μπαλαδάκια, γοπάκια, κεφαλοπουλάκια. Λειτουργούν καλύτερα φθάνει να τα συντηρούμε ζωντανά.

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ-ΜΠΟΛΟΝΕΖ

Για τα σίγουρα: Τρόποι ψαρέματος που πολλοί τους έχουν συνδυάσει με το πιάσιμο των μικρών ψαριών. Οι λεπτές πετονιές, τα μικρά αγκιστράκια, οι ευαίσθητοι φελλοί, τα μικρού action καλάμια, οι μικροί μηχανισμοί σίγουρα βοηθούν στο εύκολο πιάσιμο πολλών και μικρών ψαριών. Άρα και οι δυο τρόποι είναι θα λέγαμε ιδανικοί για κάποιον που θέλει να πάει για ψάρεμα και να βγάλει κάποια ψαράκια. Μάλιστα λόγο των λεπτών εργαλείων ακόμη και ο σπάρος φαντάζει μεγάλος και το ψάρεμα γίνεται απολαυστικό και διασκεδαστικό.

Το λιμάνι θα λέγαμε είναι και ο ιδανικός τόπος ψαρέματος ενώ τόσο η μέρα όσο και το βράδυ προσφέρονται για αυτό. Το βράδυ πιο πολύ το καλοκαίρι ενώ η μέρα τις υπόλοιπες εποχές.

Για το καλό: Λίγοι είναι οι ψαράδες που πιστεύουν ότι με το εγγλέζικο και το μπολονέζ μπορεί να πιαστεί κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ψάρι. Αυτοί έχουν μελετήσει το αντικείμενο και ξέρουν. Οι υπόλοιποι έχουν την εσφαλμένη γνώμη των λεπτών εργαλείων. Όμως πρέπει να γνωρίσουν ότι υπάρχει και ψάρεμα με χοντρά εργαλεία και καλάμια μεγάλου action. Είναι το χοντρό ψάρεμα για μεγάλες λίτσες, μεγάλα λαβράκια, μανάλια, γοφάρια, κυνηγούς και το μεσαίο ψάρεμα για σαργούς και μελανούρια. Το μεσαίο ψάρεμα είναι όπως το ψάρεμα απίκο στα βράχια για σαργούς και μελανούρια όπου χρησιμοποιούμε καλάμια μπολονέζ αρκετά σκληρά. Επειδή έχουμε το μηχανισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο λεπτές πετονιές από ότι στο απίκο και να ρίξουμε το δόλωμα μας λίγο μακρύτερα.

Στο χοντρό ψάρεμα έχουμε στο μηχανισμό μας μια πετονιά αρίστης ποιότητας που θα την χρησιμοποιήσουμε και σα μάνα αλλά και σα παράμαλλο. Το πάχος της κυμαίνεται από 0,30-0,45 χιλιοστά κι εξαρτάται από τα ψάρια που αναζητάμε. Δύο αγκίστρια σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους είναι δεμένα στο ένα άκρο ενώ ένας φελλός αρκετά μεγάλος είναι περασμένος στη πετονιά. Το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι κάποιο ζωντανό μικρόψαρο όπως σπάρος, κεφαλόπουλο, μελανούρι, ζαργάνα ενώ το μαλάγρωμα με βρεγμένο ψωμί για να μαζέψουμε τα μικρόψαρα μάλλον είναι απαραίτητο. Το ψάρεμα αυτό γίνεται κυρίως τη μέρα ενώ για τα λαβράκια μπορεί να πραγματοποιηθεί και νύχτα. Στα λαβράκια εκτός από μικρόψαρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα δόλωμα και ζωντανή γαρίδα.

ΚΕΦΑΛΟΙ ΜΕ ΛΕΠΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Ο κέφαλος είναι ένα ψάρι που δεν ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες και μπορεί να πιαστεί κέφαλος θηρίο σε πολύ λεπτά εργαλεία. Στο εγγλέζικο και μπολονέζ με 0,12 χιλιοστά παράμαλλο, αγκίστρι 20 νούμερο και δόλωμα μπιγκατίνι έχουμε βγάλει πολλές φορές ψάρια πάνω από κιλό χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Το μυστικό του εύκολου βγαλσίματος είναι να του πάρεις το κεφάλι αμέσως πάνω και να μην του αφήσεις τα περιθώρια να αντιδράσει. Αν δεν το κάνεις αυτό τότε αν το αγκίστρι σου είναι καλό θα φέρεις το ψάρι πάνω ύστερα από αρκετή πάλη. Αν σου ανοίξει τότε θα χάσεις και το ψάρι αλλά και τα υπόλοιπα του κοπαδιού.

SPINNING

Για τα σίγουρα: Αφού αναφερθήκαμε σε όλους τους τρόπους ψαρέματος να πούμε και λίγα λόγια για το spinning. Πρόκειται για ένα ψάρεμα που πολλοί πιστεύουν ότι το ψάρι είναι αυτό που θα τσιμπήσει και θα καθορίσει το μέγεθος και όχι ο ψαράς. Εμείς δε συμφωνούμε με το παραπάνω και πιστεύουμε ότι βασικό παράγοντα στο μέγεθος του ψαριού παίζει ο ψαράς. Το είδος του τεχνητού και η τοποθεσία αποτελούν κριτήρια επιλογής μεγέθους ψαριών. Μικρά πλαστικά χελάκια, μικρά minnow, ματασίνες, φτεράκια μας ωθούν σε μικρά θηράματα αλλά και πιο σίγουρα. Ψάρεμα σε λιμάνι με καθαρά νερά ή σε παραλία με ρηχά νερά πάλι μας ωθούν σε μικρά μεγέθη.

Για το καλό: Αντίθετα μεγάλα τεχνητά ψαράκια μήκους 14 εκατοστών και άνω αναζητούν το μεγάλο θήραμα. Το ίδιο κάνουν και τα μεγάλα popper, τα μεγάλα και βαριά κουτάλια, οι πλάνοι. Επίσης όταν το ψάρεμα γίνεται με κόντρα καιρό και αφρουδιά τότε το πιάσιμο ενός μεγάλου ψαριού είναι εφικτό όπως και όταν ψαρεύουμε σε κοφτά νερά κι απότομους κάβους.