Συρτη Βυθου
Τεχνητά: Σαλαγκιές, Κρίκοι, & Αντικατάσταση τους
Η σαλαγκιά είναι αυτό που θα αγκιστρώσει το ψάρι που θα τσιμπήσει στο δόλωμα, ενώ ο κρίκος είναι που συνδέει τη σαλαγκιά στο δόλωμα. Και τα δύο, σαλαγκιά και κρίκος, πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι η σαλαγκιά μας πρέπει να είναι ενισχυμένη ώστε να μην ανοίγουν τα άγκιστρά της με το παραμικρό, αλλά και να μη σπάνε. Άνοιγμα ή σπάσιμο άγκιστρου σημαίνει αυτόματα χάσιμο ψαριού με τις όποιες συνέπειες. Γι’ αυτό φροντίζουμε τα δολώματα που έχουμε να φέρουν σαλαγκιές ενισχυμένες ή βαρέως τύπου, όπως τις αποκαλούν πολλοί. Αν δεν έχουν, τότε τις αντικαθιστούμε. Επίσης, αντικατάσταση γίνεται όταν οι σαλαγκιές σκουριάσουν.
Όμως η φροντίδα και ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο στις σαλαγκιές, αλλά και στους κρίκους. Οι κρίκοι πρέπει να είναι κι αυτοί αντοχής, δηλαδή ενισχυμένοι ώστε να μην ανοίγουν ή κόβονται. Άμεση αντικατάσταση όταν διαπιστώσουμε αδύναμο κρίκο ή ελαττωματικό.
Τόσο η αντικατάσταση της σαλαγκιάς, όσο και του κρίκου ενός δολώματος, γίνεται με τη βοήθεια ειδικής πένσας που φέρει δόντι στο ένα σκέλος της.
Το πλύσιμο των τεχνητών μετά από κάθε ψάρεμα αυξάνει τη ζωή τόσο των σαλαγκιών, όσο και των κρίκων που φέρουν.