Ψαροτουφεκο
Βυθόμετρο και GPS: Τα ηλεκτρονικά Βοηθήματα του Σύγχρονου Ψαροκυνηγού
Στις μέρες μας που τα ψάρια έχουν λιγοστέψει και πονηρέψει αρκετά, ο ψαροκυνηγός για να συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές ψαριές, θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται και να προσαρμόζεται στα υπάρχοντα δεδομένα. Όποιες πληροφορίες μπορεί να μαζέψει, αξιοποιούνται στο μέγιστο και εφαρμόζονται επιτυχώς στην πράξη.
Ο εξοπλισμός που είχε κάποτε στα χέρια του ήταν λιγοστός. Όμως τότε υπήρχαν ψάρια και δεν χρειαζόταν ούτε να βουτά βαθιά, ούτε να διανύει αποστάσεις μεγάλες, ούτε να πραγματοποιεί μακρινές εξορμήσεις.
Σήμερα που ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί στο μέγιστο και υπάρχει μεγάλη πληθώρα κι επιλογές, δεν έχουμε τα ψάρια εκείνα. Πολλοί είναι οι φίλοι που υποστηρίζουν ότι οι ψαριές του παρελθόντος δεν πρόκειται να ξανάρθουν ή να ξαναπραγματοποιnθούν. Εδώ δεν θα συμφωνήσουμε. Μπορεί οι ψαριές αυτές να μην πραγματοποιηθούν ξανά με την ίδια ευκολία, όμως μπορούν να γίνουν πράξη αν εμείς μάθουμε να χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό που μας παρέχεται. Επειδή το θέμα εξοπλισμός είναι τεράστιο και δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε λίγες σελίδες, θα αναφερθούμε σε κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό. Τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα το βυθόμετρο και το GΡS. Όργανα και τα δύο απαραίτητα σε κάθε σκάφος και πολύ περισσότερο στο ψαροτουφεκάδικο σκάφος.
Βυθόμετρο
Το βυθόμετρο είναι το ηλεκτρονικό όργανο, το οποίο μας δείχνει το βάθος. Από εκεί άλλωστε είναι και n ονομασία του. Μετρώ το βυθό. Όμως αυτή δεν είναι n μοναδική του δυνατότητα. Τα όργανα αυτά περιλαμβάνουν ένα μενού το οποίο μας παρέχει πολλές άλλες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων το είδος του βυθού ανά πάσα στιγμή, αλλά και την ύπαρξη ψαριών. Ο ψαροκυνηγός που το έχει στο σκάφος του θα πρέπει να μάθει να το χρησιμοποιεί πολύπλευρα στο ψάρεμά του και να μην είναι απλώς ένα όργανο που διακοσμεί την κονσόλα του. Το πώς μπαίνουμε στο μενού και τι δυνατότητες έχει αυτό, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε. Τα διάφορα εγχειρίδια που συνοδεύουν το όργανο είναι συνήθως πολύ κατατοπιστικά και δεν πιστεύω ότι θα δυσκολευτούμε ιδιαίτερα. Αφού μάθουμε τις δυνατότητές του, στη συνέχεια θα τις εφαρμόσουμε και στην πράξη. Βέβαια, εμείς δεν θα τις χρειαστούμε όλες, αλλά τις βασικότερες από αυτές.
Η πρώτη δυνατότητα που χρειαζόμαστε είναι το ζουμ (zοοm). Αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεγέθυνση ενός συγκεκριμένου κομματιού της οθόνns. Ποιο είναι αυτό το κομμάτι; Ασφαλώς ο βυθός, εκτός κι αν ξαναζητάμε περαστικά ψάρια κι αφρόψαρα. Με το που βρούμε το Ζουμ, πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο και στην οθόνη μεγεθύνεται το κομμάτι. Κοιτάμε μήπως έχει κι άλλη μεγιστοποίησή και παρατηρούμε το τμήμα εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει. Τα κουμπιά Ζοοm in και zoom Ουt είναι που μεγαλώνουν ή μικραίνουν το κομμάτι βυθού που παρατηρούμε. Η δεύτερη δυνατότητα είναι το είδος βυθού. Κάθε βυθόμετρο το απεικονίζει με διαφορετικό τρόπο. Το έγχρωμα με ξεχωριστό χρώμα δηλαδή άλλο χρώμα n άμμος και άλλο ο βράχος και τα ασπρόμαυρα με το πάχος συνήθως της γραμμής βυθού. Μεγάλο πάχος σημαίνει βράχος, μικρό πάχος, σημαίνει άμμος.
Βέβαια, αυτά είναι τα δύο ακραία. Ανάμεσα στο βράχο και στην άμμο υπάρχουν κι ενδιάμεσες καταστάσεις όπως φυκιάδες, πλακούρες, κατρακύλια κ.λπ. Η συνεχής εξάσκηση με το όργανο και αμέσως μετά n αυτοψία (αυτοψία εννοώ την κατάδυση όπου πλέον θα δούμε στην πραγματικότητα το βυθό και θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε συγκρίνοντας αυτά που δείχνει n οθόνη με τη σύσταση του βυθού), είναι αυτά που θα μας μάθουν να ξεχωρίζουμε το κάθε τι.
Η τρίτη δυνατότητα είναι n ένδειξη ψαριών. Αν και τα ψάρια που συνήθως κυνηγάμε βρίσκονται στην τρύπα ή πολύ κοντά το βυθό, n ένδειξη ψαριών σε ένα τόπο είναι σημάδι ότι υπάρχει ζωή. Μπορεί στην οθόνη να βλέπουμε διαφορετικά ψάρια από αυτά που αναζητάμε, όμως μαζί με τα μικρόψαρα θα υπάρχουν και τα αξιόλογα. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι να μην έχουμε το βυθόμετρο στο αυτόματο, δηλαδή πιο απλά να μην έχουμε το βυθόμετρο εκεί που δείχνει τα ψάρια με σχήμα ψαριού, αλλά σε μεγάλη ευκρίνεια, εκεί που δείχνει τα ψάρια συνήθως σαν τελίτσες.
Η τέταρτn δυνατότητα είναι n παρακολούθηση του ανεβοκατεβάσματος του βυθού. Εκεί μπορούμε να βρούμε τις αποχές, τα κεφάλια των ύφαλων, μεμονωμένα μονόπετρα στην άμμο και πάει λέγοντας.
Οι τέσσερις αυτές δυνατότητες σε συνδυασμό με την ένδειξη βάθους, αξιολογώντας τες μαζί, μάς υποδεικνύουν το καλύτερο θεωρητικό σημείο ψαρέματος μιας περιοχής. Τώρα το αν έχει ψάρια ή όχι, εκεί είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό όμως που θα πετύχουμε είναι να αυξήσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες εύρεσης τόπων και κατ’ επέκταση θηραμάτων αλλά και να απορρίψουμε «νεκρούς» τόπους και να ανακαλύψουμε νέα σημεία.
GPS
Όταν τα σημεία που θεωρούμε καλούς ψαρότοπους είναι λίγα, τότε εύκολα τα βρίσκουμε. Όταν όμως γίνονται σταδιακά πολλά, τότε κάπου πρέπει να τα έχουμε σημειωμένα, ώστε να τα θυμόμαστε, αλλά και να τα βρίσκουμε γρήγορα. Οι παλιοί ψαροτουφεκάδες είχαν το σημειωματάριό τους, που τα κατέγραφαν. Οι νέοι ψαροκυνηγοί τα σημεία αυτά τα έχουν αποθηκευμένα στο GΡS. Το GΡS είναι το όργανο το οποίο μάς δείχνει ανά πάσα στιγμή το σημείο που βρισκόμαστε. Όμως αυτή είναι n μία του λειτουργία.
Το άλλο το οποίο και μάς ενδιαφέρει, είναι n καταγραφή οποιουδήποτε στίγματος θελήσουμε και μάς ενδιαφέρει να ξαναβρούμε. Σπουδαία υπόθεση, αφού μπορούμε να καταγράψουμε εκατοντάδες σημεία και να τα επισκεφτούμε όποτε θελήσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Συντεταγμένες, είδος ψαριών που μπορούμε να σημειώσουμε, βάθος που τα βρήκαμε κ.λπ., είναι οι επιπλέον πληροφορίες που μπορούμε να αποθηκεύσουμε.
Βυθόμετρο & GΡS στην πράξη
Εκεί που ουσιαστικά βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή τα δύο αυτά όργανα είναι στην ανακάλυψη νέων τόπων και στην επίσκεψη τους στο μέλλον. Γιατί μη γελιόμαστε. Οι τόποι που είναι «ορατοί» σε όλους, όπως για παράδειγμα οι κάβοι, οι ξέρες, τα νησόπουλα, είναι πολυψαρεμένα. Στις μέρες μας, μια καλή συνήθως ψαριά θα πραγματοποιηθεί σε άγνωστούς για το ευρύ κοινό τόπους. Για να βρούμε αυτούς τους άγνωστους τόπους, θα πρέπει να τους ανακαλύψουμε.
Με το βυθόμετρο στο Ζουμ, περνάμε αργά μακριά από τις αποχές και σε μέρη όπου το βάθος είναι μέσα στις δυνατότητές μας, παρακολουθώντας την κάθε λεπτομέρεια. Εκεί όπου είναι αμμούδα, αν δούμε ξαφνικά βράχο σταματάμε και σημειώνουμε το σημείο στο GΡS. Επαναλαμβάνουμε μια πιο αργή βόλτα τριγύρω από το βράχο, για να έχουμε καλύτερη εικόνα της περιοχής και ίσως χρειαστεί να καταγράψουμε και δεύτερο σημείο σημειώνοντας βάθος και τι τελικά είναι αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον. Αυτή n βόλτα και n παρακολούθηση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της βουτιάς και του ψαρέματός μας, όταν πλέον χαλαρώνουμε. Επίσης, μπορεί να γίνει μια άλλη φορά, που ο χρόνος είναι τέτοιος που μας το επιτρέπει. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός κατά τη διάρκεια δηλαδή του ψαρέματός μας, όταν ανακαλύψουμε ένα ωραίο μονόπετρο ή κάποιες πλάκες στο GΡS, για να τα επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον. Με αυτούς τους τρόπους γεμίζουμε σιγά σιγά το GΡS με πολλά σημεία και τα επισκεπτόμαστε χωρίς να σπαταλήσουμε άσκοπο χρόνο και βουτιές.
Επίλογος
Τα παραπάνω που αναφέραμε είναι κάποιες ελάχιστες δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν τα δύο αυτά ηλεκτρονικά όργανα στο ψάρεμά μας. Ο ψαράς που τα έχει στο σκάφος του αν καθίσει και τα μελετήσει συστηματικά, θα βρει πληθώρα πληροφοριών και δυνατοτήτων που θα κάνουν το ψάρεμά του πιο εύκολο, πιο ξεκούραστο, πιο σίγουρο και πιο αποδοτικό. Μπορεί το ψάρεμα με σκάφος να υπερτερεί από το κολυμπnτό, αλλά όταν ο ψαράς αξιοποιεί και τις δυνατότητες των οργάνων του σκάφους, τότε μιλάμε για μεγάλη διαφορά.
Το έναυσμα πιστεύουμε να το πήρατε. Στο χέρι σας είναι πώς θα τα χρησιμοποιήσετε στα δικά σας ψαρέματα, με ωριμότητα και πάντα με σύνεση στη διαχείριση ψαρότοπων.